X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
06/07/2020 |  19:28 | Извор: СРНА

Дамјановић: Опасне намјере кантоналних власти да ученике уче о "геноциду"

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић сматра да су опасне намјере власти Тузланског кантона да наводни геноцид у Сребреници тематизују на часовима историје у завршним разредима основних школа у складу са већ извршеним измјенама свог наставног плана и програма.
Директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић - Фото: Глас Српске
Директор Педагошког завода Републике Српске Предраг ДамјановићФото: Глас Српске

Дамјановић је рекао Срни да то није изненађење и да су му већ познате намјере бројних кантона у Федерацији БиХ да уче своје ученике о томе, као и о лекцијама о формирању такозване Армије БиХ, о "опсади Сарајева", Тузланској капији, "геноциду" и слично.

Он је подсјетио да је то у супротности са споразумом који је 2004. године иницирао ОЕБС, а потписали сви министри образовања с циљем да се не изучавају садржаји из деведесетих година 20. вијека на овим просторима.

- Ми смо се тога држали, а кантони нису наводећи да су Срби агресори, да су починили геноцид и слично. Ипак, ми смо прије четири године почели да исправљамо те грешке тиме што смо почели изучавати догађаје из поменутих година с циљем да на том плану дамо до знања међународној заједници, која на кантоналне одлуке гледа благонаклоно. Наравно, не с циљем да причамо ко је био агресор или извршио геноцид, иако је тога било у Другом свјетском рату, већ да ученике научимо истину о томе како се распала бивша Југославија, кад је почео рат у БиХ, о Дејтонском споразуму и развоју Српске у складу с тим - рекао је Дамјановић.

Он је додао да ученици завршних разреда у Републици Српској изучавају догађаје из деведесетих година прошлог вијека, те да ће Српска од ове године у том смислу имати уџбенике за четврти разред основне школе.

- То је наш одговор истином и оним што је заиста било, да нашим ученицима дамо истину, а историчари ће након 50 година дати мишљење да ли је то историјска чињеница. Ако ђаке сада не упознамо чињеницама питање је да ли ће неко то говорити, за разлику од њихових уџбеника који су пуни мржње и дисквалификација према Србима - каже Дамјановић.