latinica  ћирилица
06/07/2020 |  19:20 ⇒ 07/07/2020 | 07:34 | Аутор: РТРС

У Источном Сарајеву заказан састанак лидера СНСД, ХДЗ и СДА (ВИДЕО)

Буџет БиХ сутра ће се наћи на сједници Представничког дома, а прекосутра на сједници Дома народа, заједно са измјенама Изборног закона за Мостар. Тиме би били испуњени сви услови за одржавање локалних избора. У Источном Сарајеву за сутра је заказан и састанак лидера владајућих странака на нивоу БиХ, о именовању кадрова, који су прошли конкурсну процедуру.
Додик, Човић и Изетбеговић - Фото: РТРС
Додик, Човић и ИзетбеговићФото: РТРС

Услови за одржавање локалних избора требало би да буду обезбијеђени већ до краја седмице. Наиме, о буџету БиХ сутра ће бити расправљано у Представничком дому, а дан касније у Дому народа, чиме ће, уколико буџет буде усвојен, бити ријешен и проблем финансирања локалних избора. Тиме се посљедњих дана највише бавио предсједник ЦИК-а који је рекао ако се до краја седмице не обезбиједи новац, избора неће бити.

Српски члан Предсједништва, Милорад Додик, сматра да нема потребе вршити беспотребан притисак.

- Ми смо дали неку своју сагласност на Савјету министара, путем наших министара и у оквиру Предсједништва преко члана Предсједништва, да тај приједлог иде. Уколико не буде неких драматичних захтјева да се то мијења, комбинује нешто друго, овај приједлог буџета који је отишао испред Предсједништва ми ћемо подржати - нагласио је Додик.

А сутра би могао да буде ријешен и проблем именовања на нивоу БиХ. Састанак лидера СНСД-а, ХДЗ-а и СДА одржаће се у Источном Сарајеву, након чега би требало да се распореде кадрови на различите институционалне позиције. На дневном реду ће, каже Додик, бити именовања која су прошла процедуре.

- Ми смо заинтересовани за два мјеста, то су РАК и СИПА, али тамо има око 5-6 мјеста која попуњавају Бошњаци и Хрвати који треба исто тако да се ставе на Савјет министара да се то питање заврши - додао је Додик.

Бакир Изетбеговић, предсједник СДА, наглашава да се квоте морају одредити.

- Ми морамо одредити квоте, морамо знати шта припада Бошњацима, шта Србима, а шта Хрватима. Не можемо то избјегавати. По мени, то је требало одавно урадити, а не измишљати проблеме - нагласио је Изетбеговић.

Сутра ће на дневном реду да се нађе и Приједлог закона о измјенама Изборног закона БиХ, а тиче се одржавања избора у Мостару. Добро је да се избори проведу након 12 година, каже српски делегат у Дому народа, Никола Шпирић, а у наредним данима ће се наставити консултације странака из Републике Српске.

- Видјећемо како ћемо се односити према том приједлогу и да ли вриједи кроз закључке тражити оно што припада Србима по Уставу – пуна конститутивност. Ви знате да у ФБиХ постоје кантони у којима Срби нису конститутивни и тражити примјену пописа из 1991. на чему се инсистира када су избори на осталим нивоима власти када је Република Српска у питању - истакао је Шпирић.

ЦИК је већ проблематизовала дио промјена Изборног закона, каже Шпирић, иако измјене још нису биле на дневном реду ни у једном дому бх парламента, што је ван свих оквира дјеловања тог тијела. Шпирић се нада да дешавања ван Парламента БиХ неће угрозити изборе у Мостару.