latinica  ћирилица
06/07/2020 |  19:08 ⇒ 07/07/2020 | 07:34 | Аутор: РТРС

И поред свих апела повећан број заражених у Српској (ВИДЕО)

У Републици Српској у посљедња 24 часа регистровано је 16 нових случајева вируса корона и два смртна случаја. Највећи број заражених је из Бањалуке, њих петоро, колико је и у Источној Илиџи. Троје је из Сокоца, двоје из Шамца и једна особа из Источног Новог Сарајева.
Вирус корона - Фото: СРНА
Вирус коронаФото: СРНА

И поред свих апела за поштовање донесених епидемиолошких мјера дошло је до повећања броја заражених. Разлог су породична окупљања, дружење у затвореним просторима и непридржавање мјера у пословним субјектима. Дисциплина нам је све лошија, упозоравају епидемиолози.

- Свако повећање броја заражених нас води у ризик да одређени број обољелих има тежу клиничку слику - рекла је, др Јела Аћимовић, епидемиолог Института за јавно здравство Републике Српске.

У Институту за јавно здравство наглашавају да ће нове мјере доносити у складу са евентуалним погоршањем епидемиолошке ситуације.

- Да не би биле уведене рестриктивније мјере, неопходно је поштовати предложене мјере. Коришћење маски, лична хигијена, дезинфекција руку и површина и физичко дистанцирање су основне мјере заштите - истакао је Бранислав Зељковић, в.д. директора Института за јавно здравство Републике Српске.

Затражено је од епидемиолога у локалним заједницама да анализирају ситуацију у својим срединама. У случају непоштовања мјера кажњавања ће морати да буду интензивирана.

- Један асимптоматски случај је довољан да зарази цијелу групу у којој се налази. Оно што нам ствара велики проблем и захтијева велико ангажовање је епидемиолошко анкетирање и истраживање контаката, којих је пуно - додао је Зељковић.

Не заборавите коришћење маски у затвореном простору,али и на отвореном ако нас је више у групи,лична хигијена, дезинфекција, физичка дистанца и живот може ићи даље, а утицај вируса корона биће сведен на минимум.