X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
06/07/2020 |  16:37 ⇒ 16:37 | Извор: СРНА

Јереју Миловановићу негативно мишљење полиције о продужетку боравка

Епархија будимљанско-никшићка саопштила је да је јереју Стефану Миловановићу гранична полиција дала негативно мишљење за продужење привременог боравка у Црној Гори и да на тај начин "очито покушала да застраши цјелокупно свештенство" ове епархије.
Никшић (Фото: montenegro.travel) -
Никшић (Фото: montenegro.travel)

У саопштењу се наводи да је Миловановић уредно, у законом предвиђеном року, поднио захтјев за продужење дозволе за привремени боравак који му је до сада одобраван по основу брака са црногорском држављанком.

Потом му је упућен позив за саслушање, односно од њега је захтијевана посебна изјава поводом поднесеног захтјева, иако до сада није био дужан да то чини с обзиром на то да захтјев за издавање дозволе за привремени боравак подноси пети пут.

Разлози за саслушање саопштени су му у Директорату за грађанска стања и личне исправе у Бијелом Пољу, када је упознат да је гранична полиција Регионалног центра Сјевер у његовом случају дала негативно мишљење за продужење привременог боравка, позивајући се на Закон о странцима.

- Међутим, гранична полиција Регионалног центра Сјевер покушава да преко јереја Стефана Миловановића застраши цјелокупно свештенство наше епархије, јер негативно мишљење не темељи на закону, већ на сопственим намјерама - наводи се у саопштењу.

Негативно мишљење дато је с образложењем да је "Центар безбједности Беране против свештеника поднио кривичну пријаву због непоступања по здравственим прописима због чега он не испуњава услове за продужење дозволе за привремени боравак".

- Јереј Стефан Миловановић за све вријеме вишегодишњег боравка у Црној Гори није ни за шта, нити прекршајно, нити кривично правоснажно осуђиван и зато је и негативно мишљење које полиција у овом случају даје потпуно неосновано и представља отворено исказану жељу да свештеника који легално борави у Црној Гори протјерује произвољно - истиче се у у саопштењу.

Из Епархије указују на полицијску "самовољу и непознавање црногорског Устава и закона, као и потврђених међународних уговора", што су показали тако што "поднесену кривичну пријаву третирају као правоснажну пресуду, што је скандалозно и противно Законику о кривичном поступку".

- Против јереја Миловановића се и не води кривични поступак, јер сходно одредбама Законика о кривичном поступку јасно је да кривични поступак пред судом почиње тек подизањем оптужнице, што овдје није случај - наводе из Епархије.

У саопштењу се додаје и да "полиција демонстрира врло отворену жељу да крши елементарна људска права".

- У случају јереја Стефана Миловановића, проглашавајући га кривим прије покретања поступка пред судом, црногорска полиција је својим негативним мишљењем о продужењу дозволе за његов привремени боравак прекршила четири члана Европске конвенције о људским правима - напомињу из Епархије будимљанско-никшићке.

Они додају да црногорска полиција најгрубље крши и Општу декларацију о правима човјека коју је усвојила Генерална скупштина УН.