latinica  ћирилица
06/07/2020 |  15:12 ⇒ 15:39 | Аутор: СРНА

Шпирић: Забрињавајуће ћутање институција БиХ на одлагање отпада

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић рекао је данас у Сарајеву да је забрињавајуће ћутање институција БиХ на одлагање отпада у Дрвару, Гламочу и Босанском Грахову, те да се плаши да је ријеч о криминалу са "потписом државе".
Никола Шпирић - Фото: СРНА
Никола ШпирићФото: СРНА

Осврћући се на протесте у тим општинама због одлагања неидентификованог отпада, Шпирић је истакао да је од тога горе "ћутање институција власти БиХ".

- Бојим се да је ријеч о широј форми криминала са којим БиХ губи битку, са еколошким посљедицама за становнике тих општина, или је ријеч о криминалу са потписом државе, чиме се плаћа велика еколошка цијена - упозорио је Шпирић на конференцији за новинаре.

Он је истакао да, осим одлагања непознатог отпада, постоји и полигон гдје се уништавају минско-експлозивна средства, па се грађани годинама жале на посљедице по здраавље становника.

- Уколико су Дрвару и Гламочу намијењени различити отпади из неких европских земаља, уколико у Босанском Петровцу постоји иницијатива да се у Меденом пољу гради спалионица за отпад анималног поријекла и медицински, а знамо да се тамо формирају и мигрантски кампови, то шаље ружну поруку у оне општине у Федерацији БиХ гдје Срби чине већину и гдје је остварен снажан повратак Срба - упозорио је Шпирић.

Он је истакао да га брине "ћутање државе".

- Истину о томе шта се дешава треба да траже институције за спровођење закона. Логично би било да су данас са људима тамо инспектори Сипе да утврде да ли се ради о криминалу - истакао је Шпирић и позвао све институције власти да се укључе у тај проблем да се не би шириле дезинформације.

Шпирић је констатовао да је српским повратницима у тим општинама једино право које је остало – "право на страх".

- Право је чудо да нико од институција власти не реагује. Трговска гора је у Хрватској и сва удружења и све политичке партије су са разлогом упозориле да тамо не треба да буде складиште нуклеарног отпада, али ме брине шутња свих када се ради о простору који је унутар БиХ или је то простор гдје је држава умрла - запитао је Шпирић, додајући да би било добро да се добије јасан одговор.