latinica  ћирилица
06/07/2020 |  14:21 ⇒ 17:24 | Аутор: srpskainfo.com

Шеранић: Од нас зависи када ће вирус проћи (ВИДЕО)

Вирус ће проћи, али када не могу одговорити, јер све зависи на који начин ћемо се понашати, рекао је у Требињу министар здравља Републике Српске Ален Шеранић након састанка са градоначелником Мирком Ћурићем, начелницима херцеговачких општина и здравственим радницима овог дијела Српске.
Ален Шеранић - Фото: nezavisne novine
Ален ШеранићФото: nezavisne novine

Он је додао да је свјестан чињенице да је овакво стање многима досадило и да би жељели да се врате да живе као прије 1. марта, али околности диктирају другачију праксу, па ће сви морати да нађу неку "нову рутину".

Шеранић је рекао да ситуација са ширењем вируса корона варира од подручја до подучја, али да је под контролом.

- Заједништвом из свега можемо боље и брже изаћи - поручио је он.

На састанку са министром Шеранићем у Требињу је договорено да здравствени радници из читаве источне Херцеговине помогну љубињском Дому здравља који је под великим притиском посљедњих дана.

Шеранић је подсјетио да је кроз реорганизацију рада болница један број пацијената заражених вирусом корона смјештен у болницу у Фочи, те да је у току осопособљавање капацитета болнице у Источном Сарајеву, гдје се врши реконструкција дијела објекта, за потребе пацијената из овог дијела Српске.

- Директор болнице у Невесињу Велибор Миливојевић је задужен да уради процјену стања старог објекта болнице у Невесињу, да видимо шта је потребно да би се тај објекат могао ставити у функцију будуће ковид болнице за источну Херцеговину, како би се припремили за нову сезону грипа од октобра до априла наредне године - истакао је он.

Шеранић је истакао да су туристи, без обзира одакле долазе у Републику Српску, дужни да се понашају по правилима која су препоручена у Српској, јер ће се на тај начин смањити ризик ширења вируса у заједници.

- Наш циљ је да привреда и туризам у Требињу живе, али ако се не поштују препоручене мјере, а ситуација са вирусом корона се буде погоршавала, немамо шта, него уводити рестриктивније мјере на основу препорука струке - поручио је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.