latinica  ћирилица
06/07/2020 |  12:31 ⇒ 14:53 | Аутор: СРНА

Неће бити смањења плата радницима у области високог образовања

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић рекао је да у наредном периоду неће бити смањења плата за раднике у области високог образовања, те да ће активности ресорног министарства бити усмјерене ка томе да се то не догоди.

Рајчевић је истакао да се актуелна Влада Српске од почетка мандата бавила радничким правима у области високог образовања и установама студентског стандарда, те да је резултат тога два повећања плата запосленима.

- Успјех ће бити да се у тренутним околностима одржи овај ниво примања, јер је извјесно да ће епидемија вируса корона оставити знатне економске посљедице, не само у региону, него у цијелом свијету - рекао је Рајчевић новинарима, након састанка са предсједником Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драганом Гњатићем.

Рајчевић је изразио задовољство због досадашње сарадње ресорног министарства и Синдиката, те навео да је трајна опредијељеност Владе да сарадња буде настављена.

Он је додао да је планирано да у току године буду настављени одређени преговори о положају радника у овој области.

Рајчевић је рекао да су радници у високом образовању у установама студентског стандарда са великом професионалношћу превазишли проблеме у ванредним околностима, изазваним епидемијом вируса корона.

- Нарочито смо задовољни радницима у студентским центрима и домовима који су били на првој линији одбране од вируса корона, а посебна похвала академском особљу, јер смо за кратко вријеме прешли на неке нове методе наставног процеса - рекао је Рајчевић.

Он је напоменуо да Министарство увелико ради и на логистичким припремама за почетак сљедеће академске године, у складу са епидемиолошком ситуацијом, за коју је тешко предвидјети каква ће бити на јесен.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић изразио је задовољство што неће бити смањења плата радницима у високом образовању, те рекао да ће Синдикат у складу са тим планирати даље побољшање материјалног и социјалног статуса запослених у овој области.

- Свакако је потребно радити на повећању плата радника у цјелокупној области образовања, а нарочито радити на уједначавању плата са осталим корисницима буџета. Научно-истраживачки рад се мора вредновати и бити много боље плаћен, да бисмо зауставили одлазак младих из земље - рекао је Гњатић.