latinica  ћирилица
06/07/2020 |  12:25 | Аутор: СРНА

Спољни дуг БиХ више од осам милијарди КМ

Комисија за финансије и буџет Представничког дома парламента БиХ прихватила је данас информацију Министарства финансија и трезора у Савјету министара о стању јаве задужености БиХ на дан 31. децембар 2019. године, у којој је наведено да спољни дуг БиХ износи 8.138.000.000 КМ, док је унутрашњи дуг 3.061.000.000 КМ.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ (фото: parlament.ba) -
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ (фото: parlament.ba)

Подржана је и у даљу парламентарну процедуру упућена посланичка иницијатива Предрага Којовића, Аиде Баручије, Мирјане Маринковић Лепић и Дамира Арнаута којом се од Савјета министара налаже да хитно, а најкасније у року од 15 дана, у парламентарну процедуру достави измјене и допуне Закона о јавним набавама.

Лепићева, која је и члан ове комисије, рекла је током сједнице да се Агенција за јавне набавке и њен први човјек "жале" да двије године приједлог измјена и допуна Закона о јавним набавкама "кружи" и да недостаје мишљење Министарства финансија и трезора.

На то је реаговао предсједавајући Комисије Предраг Кожул, који је напоменуо да је Министарство финансија имало озбиљне примједбе на тај приједлог.

Ова посланичка иницијатива је подржана уз два уздржана гласа, Кожула и члана Комисије Драгана Богданића.

Чланови Комисије примили су к знању Извјештај о додијељеном текућем гранту "Суфинансирање пројеката невладиних организација у подручју превенције ХИВ-а и туберкулозе у БиХ за 2018. годину".

Комисија је примила к знању и Извјештај о намјенском утрошку средстава гранта у подручју науке и културе за 2018. годину.

Примљена је к знању и Информација о потраживањима по основи извршних судских пресуда у федерацији БиХ - стање дуга.