X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
06/07/2020 |  10:59 | Извор: sputniknews.com

Украјина: Спремамо се за рат са Русијом, вратићемо Крим

Ратна морнарица Украјине припрема се за војне операције са Русијом и намјерава да врати Крим, изјавио је командант морнарице, контраадмирал Алексеј Неижпапа за лист „Думска“.
Украјински брод (Фото: Прес-служба ФСБ Крим) -
Украјински брод (Фото: Прес-служба ФСБ Крим)

- Биће много губитака и када је ријеч о нашим војницима и цивилима - рекао је Неижпапа.

Он је истакао да Кијев очекује напад руске војске на Херсонску област с циљем да пусте воду из Дњепра на Крим.

- Наше јединице се припремају за такве акције. Не могу открити све планове - рекао је Неижпапа и открио детаље да домет ракетног система “Нептун“ омогућава да са територије Украјине гађа прилазе Севастопоља.

Украјински контраадмирал је додао да ће сигнал сукоба бити покушај Русије да обнови Сјеверни кримски канал на полуострву.

Раније је Украјина обезбјеђивала до 85 одсто потреба Крима за свјежом водом преко Сјеверног кримског канала из Дњепра. Међутим, након уједињења Крима и Русије, Украјина је у потпуности прекинула испоруку воде из Дњепра.

Украјински политичари одбијају да успоставе испоруке воде на руско полуострво, али редовно објављују да Русија има “намјеру да заузме Сјеверни кримски канал“.

Он је такође објаснио зашто је Кијев одустао од завршетка изградње крстарице “Украјина“.

- Што се тиче крстарице "Украјина", донесена је одлука да неће бити део Ратне морнарице. То је океански брод старог совјетског пројекта. Сви системи наоружања којима је био опремљен су руске производње. Сама крстарица је једна велика мета и ништа више - објаснио је контраадмирал.

Он је додао да је крстарица била замишљена као “убица носача авиона“, као што је уништавање ударних група носача авиона САД.

- Ми немамо такве задатке тако да га не можемо користити у складу са намјеном. Ми треба да уништавамо руске бродове, а они још немају такве носаче авиона. Због тога Украјини нису потребни "убице носача авиона" - истакао је Неижпапа.

Изградња четврте крстарице пројекта 1164 “Атлант“ под називом “Адмирал флоте Совјетског Савеза Лобов“ започета је 1984. године. Након шест година брод је спуштен на воду, а био је изграђен 75 одсто. У власништво Украјине прешао је 1993. године, те је добио назив “Украјина“.

Након три године изградња брода је обустављена због недостатка финансијских средстава. Крајем 2017. године Министарство одбране Украјине саопштило је да им није потребна таква крстарица.

Важно је истаћи да украјинска морнарица посљедњих година има озбиљних проблема. Стари бродови постепено се повлаче из употребе, док за нове немају средства. Међутим, Кијев активно купује стране бродове који се више не користе. У септембру прошле године Обалска стража САД предала је Кијеву два патролна брода Драмонд (WПБ-1323) и Кушинг (WПБ-1321), који су направљени 1988. године.