latinica  ћирилица
06/07/2020 |  09:21 | Аутор: СРНА

Нема преквалификација из других струка у здравство

Министарство просвјете и културе Републике Српске у наредном периоду неће одобравати преквалификације и доквалификације из других струка у здравство, већ само унутар здравствене струке за друго занимање.
Министарство просвјете и културе - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културеФото: РТРС

Министарство је саопштило да је од представника послодаваца примило низ представки којима се указује на недостатак професионалних компетенција лица која су завршила програме образовања одраслих за занимања у здравству.

Узимајући у обзир да је образовање одраслих дио јединственог образовног система Републике Српске, те да су програми образовања одраслих краћи у односу на редовне наставне планове и програме, те како се њима дефинишу исходи учења, став Министарства је да је преквалификација оправдана само унутар струке здравство.

Из Министарства наводе да је у складу са реформом образовања, између осталог, за средње образовање и васпитање, планирано прецизно дефинисање стандарда, исхода и компетенција у струци здравство и њихово усклађивање са директивама ЕУ и смјерницама Европске федерације вијећа медицинских сестара.

- Одобрења за извођење формалних програма образовања има 75 установа, од чега средње стручно образовање одраслих, преквалификацију, доквалификацију, оспособљавање и усавршавање изводе 53 установе. Двије специјализоване установе изводе програме за стицање основног образовања, као и програме за стицање средње стручне спреме, преквалификације и доквалификације - навели су из Министарства.

Из Министарства поручују да образовање одраслих доприноси унапређењу знања и вјештина радно способног становништва у складу са захтјевима тржишта рада и тиме позитивно утиче на економски и друштвени развој Републике Српске.

- У вези са тим циљ нам је стварање симбиозе образовања и тржишта рада, односно послодаваца. Циљ образовног система, а у оквиру њега и образовања одраслих, јесте преузети кључну улогу у развоју друштва квалитетним образовањем, које је ресурс за развој привреде, сваког појединца и друштва у цјелини - истичу из Министарства.