X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
06/07/2020 |  08:55 | Извор: СРНА

Затварање граница унутар Аустралије послије 100 година

Граница између двије аустралијске државе са највише становника биће затворена од сутра на неодређен период, саопштио је данас премијер Викторије Данијел Ендруз послије избијања епидемије вируса корона у његовој држави.
Аустралија (Фото: Flickr/Pascal) -
Аустралија (Фото: Flickr/Pascal)

Ово ће бити прво затварање граница са сусједним Новим Јужним Велсом у претходних 100 година. Званичници су то претходни пут урадили 1919. године током пандемије шпанског грипа.

Број случајева ковида-19 у Мелбурну, главном граду Викторије, порастао је током претходних дана, а власти су прогласиле стриктне мјере социјалног дистанцирања у 30 предграђа, а девет стамбених блокова ставиле под потпуну блокаду.

Ова држава регистровала је 127 нових случајева заразе од јуче, што је највећи дневни раст од почетка пандемије. Забиљежен је и један смртни случај, први послије више од двије седмице, па је укупан број преминулих од вируса корона 105.

Затварање ове унутрашње границе у Аустралији нанијеће ударац економском опоравку земље, која се креће ка првој рецесији у претходне близу три деценије.

Ендруз је рекао да је одлука о затварању границе донесена заједно са аустралијским премијером Скотом Морисоном и премијером Новог Јужног Велса Гледис Береџиклијан.

Друга преостала унутрашња граница Викторије, са државом Јужна Аустралија, затворена је раније.

Читава Аустралија до сада је регистровала нешто мање од 85.000 случајева заразе.