X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
06/07/2020 |  08:12 | Извор: ТАНЈУГ

Дубаи гради керамички торањ који ће моћи да "дише" (ВИДЕО)

У Дубаију се гради још један величанствени торањ који ће бити висок "само" 302 метара, али ће моћи да "дише"
Дубаи - "Al Wasl Tower"  (фото: Werner Sobek AG) -
Дубаи - "Al Wasl Tower" (фото: Werner Sobek AG)

У Дубаију се гради још један величанствени торањ који ће бити висок "само" 302 метара, али ће моћи да "дише".

Холандска архитектонска фирма УНСтудио нашла се пред великим изазовом како да истакне нову грађевину у сјенци највишег торња на свијету Бурџ Калифе високог 828 метара.

Одлучили су да не граде још вишу зграду, него да направе грађевину која ће бити посебна, рекао је архитекта и осивач компаније Бен ван Беркел, пише Си-Ен-Ен.

"Al Wasl Tower" биће завршен у аугусту 2021. године, а Ван Беркел је поручио да је овај торањ са "јаким, одрживим концептом" по много чему специфичан, налик умјетничкој скулптури.

За градњу ове високе грађевине асиметричног дизајна, који изгледа као уврнута златна нит, биће потрошено 400 милиона долара.

Оно што ће овај објекат издвајати од других јесте керамичка фасада чији су материјали израђени на бази глине. Тиме ће се постићи енергетска ефикасност и удобност боравка у објекту - заштита од веома високе температуре ваздуха у Дубаију. Тиме ће бити смањена и употреба климатизације.

Керамичка фасада ће одбијати сунчеву свјетлост у ритмичким формама, што ће стварати утисак да зграда дише, пулсира, тврде архитекте.

Сличан ефекат фасада ће остављати и ноћу, јер ће ће је из позадине освјетљавати лед свјетла.

У овој необичној згради биће смјештени ланац луксузних хотела "Мандарин Ориентал", пословни простор, приватни апартмани и базени, а предвиђено је и да буде повезана са станицом подземне жељезнице који се налази код Бурџ Калифе.