latinica  ћирилица
05/07/2020 |  19:23 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Помен у Братунцу за 3.265 убијених Срба из средњег Подриња (ФОТО/ВИДЕ0)

У Братунцу је обиљежено 28 година од злочина, који су над српским народом починиле муслиманске снаге, од априла 1992. до половине јануара 1993. године. Парастосу, за 3.267 Срба средњег Подриња, страдалих у одбрамбено-отаџбинском рату, присуствовали су премијер Радован Вишковић, министар Душко Милуновић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ, делегација Народне скупштине, Владе Србије, руски амбасадор Петар Иванцов.
Братунац - Фото: СРНА
БратунацФото: СРНА

Педесет до темеља уништених и попаљених села, више од 3.000 убијених мјештана углавном цивила - епилог је двогодишњег константног терорисања српског становништва средњег подриња од стране муслиманских јединица из Сребренице.

Татомиру Гвозденовићу прије 28 година убили су малољетну сестру Раду.

Илија Гвозденовић и данас тугује за 24-годишњом кћерком. Војници Насера Орића убили су је испред куће. Заробили су му троипогодишње унуче, које је касније размјењено.

- Био сам код стрица неко вријеме, и њега су касније убили - додаје Гвозденовић.

Оно што су муслимани из Сребренице учинили српском народу у Подрињу зове се геноцид који је започет у Другом свјетском рату, а настављен у Одбрамбено-отаџбинском, истакли су из Организације породица погинулих.

- План је био да се простор Подриња етнички очисти од Срба. Данас имамо огорчење, злочинци се слободно крећу, а многи се баве и политиком - наводи Радојка Филиповић, предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је да мора бити процесуиран свако ко је одговоран за и само једну жртву која се догодила на простору Подриња, јер се ризикује да се понови оно што је било у прошлости.

Помен у Братунцу (Фото: СРНА)

Савчић је истакао да без утврђивања истине и санкција за све одговорне нема мира јер се ризикује да се понови оно што је било у ближој и даљој прошлости.

Република Српска није сама, Србија ће увијек стајати уз српски народ са лијеве обале Дрине, поручио је државни секретар у Влади Србије Зоран Антић.

- Ти људи су побијени у стравичним активностима муслиманских снага и то можемо у 19. и 20. вијеку назвати продуженим геноцидом на овим просторима - рекао је Антић.

Мјештани Подриња поднијели су једну од највећих жртава. Већина их је убијена на највеће православне празнике, подсјетио је премијер Српске Радован Вишковић. Нема правде и суживота, поручио је, све док злочинци не одговарају.

- Само на подручју Сребренице, Зворника, Скелана, Милића, Братунца, Власенице и Осмака у току Одбрамбено–отаџбинског рата страдало је 2.652 лица српске националности, док је на ширем подручју Средњег Подриња и Бирча укупно страдало око 3.500 Срба, а 5.400 породица остало је без покретне и непокретне имовине - нагласио је Вишковић.

Братунац - полагање цвијећа (Фото: СРНА)

Данас у Братунцу туга и жалост. Служен је парастос за све страдале, а руже су положили представници републичких институција, руски амбасадор Петар Иванцов, организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата и бројне друге делегације.

Шеф мисије ОЕБС у БиХ Кетлин Кавалец изразила је саучешће српским породицама које су изгубиле најближе у регији Бирач од 1992. до 1995. године и истакла да свака недужна цивилна жртва рата заслужује да буде препозната, и да одговорни морају стати пред лице правде.