latinica  ћирилица
05/07/2020 |  17:35 | Аутор: СРНА

Линта позива Тужилаштво Србије да процесуира злочинце над Србима из Подриња

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта позвао је Тужилаштво Србије за ратне злочине да поново покрене истраге и подигне оптужнице против налогодаваца и извршилаца ратних злочина над више од 3.500 Срба у Подрињу.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта је навео да је то уставна, законска и цивилизацијска обавеза Тужилаштва будући да за стравичне злочине у Подрињу нико није одговарао иако се знају њихови налогодавци, те да је јасно Срби не могу да очекују правду од правосуђа БиХ.

Према његовим ријечима, Тужилаштво и Суд БиХ нису независне и професионалне, већ етнички мотивисане институције чији је циљ да селективним судским процесима оправдају лажну и бесмислену тезу да су Србија и Срби тобоже извршили агресију на БиХ, а муслимани, односно Бошњаци тобоже били жртве српске агресије.

Линта је подсјетио да су муслиманске снаге од априла 1992. године извршиле десетине мучких напада на српска села на подручју општина Сребреница, Братунац, Зворник, Милићи и Власеница, често на највеће празнике – Божић, православну Нову годину, Ђурђевдан, Видовдан, Петровдан и Никољдан.

- Иза свирепих напада муслиманских снага су остајали смрт у пустош, а скоро свака српска кућа у средњем Подрињу је завијена у црно - нагласио је Линта.

Он је напоменуо и да бројне чињенице потврђују да је циљ муслиманских снага било етничко чишћење српског народа из Подриња који је осмишљен у Сарајеву, саопштено је из Савеза Срба из региона.

- Због тога су муслиманске хорде, не само убијале и мучиле српске цивиле и ратне заробљенике на најсвирепије начине, већ су систематски уништавале српска села, гробља, вјерске објекте и друго да би затрли трагове српског постојања на том подручју - додао је Линта.

Линта сматра да није могуће градити повјерење између Срба и Бошњака ако се говори да је једна страна извршила злочине и непостојећи геноцид у Сребреници, ако нема казни за злочинце из оба народа, ако се исто не поштују српске и бошњачке жртве и ако се инсистира на лажном миту о агресији на БиХ.

На гробљу у Братунцу данас је служен парастос за 3.265 Срба из средњег Подриња страдалих од муслиманских снага у протеклом рату, међу којима су и они убијени на Петровдан прије 28 година у селима око Сребренице и Братунца.