latinica  ћирилица
05/07/2020 |  15:32 ⇒ 18:00 | Аутор: СРНА

Српски министри траже ванредну сједницу због отпада из Италије (ФОТО)

Српски министри у Ливањском кантону затражили су од кантоналног премијера да се одржи ванредна сједнице због одлагања текстилног отпада из Италије на подручју Дрвара и Босанског Грахова.
Ливно - Фото: илустрација
ЛивноФото: илустрација

Захтјев су упутили министри Василија Броћета, Милош Баук и Јово Париповић, а актуелна проблематика са отпадом би била једина тачка дневног реда са приједлогом доношења хитних закључака и мјера.

Власник предузеће "Кром рециклажа" Родољуб Динић рекао је Срни да није ријеч о опасном материјалу, већ да је он увезен легално и са дозволом.

- Проблем је једино што је привремено истоварен у новозакупљене хале, јер смо спријечени спором, и не нашом кривицом, да га складиштимо у новоизнајмљеним халама - навео је Динић.

Захтјев за одржавање ванредне сједнице Владе Кантона 10

Због отпада који се довезен у двоје повратничке општине, неколико дана протестују Дрварчани, што ће и данас учинити. Они траже да отпад буде уклоњен до сутра.

Министарство грађевинарства, обнове, просторног уређења и заштите животне средине Ливањског кантона оградило се саопштењем од свих медијских и других навода и коментара, те поручило је да ће у вези са овим проблемом бити у даљем контакту с надлежним инспекцијским службама и предузети мјере из своје надлежности.

Из Министарства су навели да о овом случају нису званично контактирани већ су о томе сазнали из медија.

Појаснили су да је Министарство издало дозволу привредном друштву "Кром рециклажа" на основу достављене документације за обављање послова сакупљања, складиштења и рециклаже неопасног отпада, а рјешење је осим подносиоцу захтјева достављено и кантоналној Управи за инспекцијске послове.

Када је ријеч о јавној расправи, из Министарства су напоменули она није предвиђена одредбама Закона који је лекс специјалис у односу на Закон о заштиту околине и друге прописе, па сходно томе није ни проведена.

Око 300 тона текстилног отпада из Италије истоварено је у кругу некадашње фирме "Грмеч".