latinica  ћирилица
05/07/2020 |  14:42 | Аутор: СРНА

Сатлер: Веома важно да избори буду одржани ове године

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер поручио је да је веома важно да локални избори у БиХ буду одржани ове године.
Јохан Сатлер -
Јохан Сатлер

Сатлер је подсјетио на недавно потписани споразум којим ће се омогућити одржавање локалних избора у Мостару, граду у којем их није било од 2008. године, што сматра великом кораком ка напријед, али и потенцијалом за релаксацију политичке ситуације у цијелој БиХ.

За њега је неприхватљиво да готово двије године од општих избора нови сазив федералне владе није формиран, што доводи у питање читав концепт избора, јер зашто имати изборе ако се резултати неће имплементирати.

- Још имамо исти састав Владе, која је изабрана прије шест година и то представља проблем. То је проблем за демократију - истакао је Сатлер.

Он сматра важним да буде усвојен буџет у којем су осигурана средства за одржавање локалних избора ове године у БиХ, што би за два дана требало да се нађе пред Представничким домом парламента БиХ, преносе федерални медији.

За епидемију вируса корона, која је захватила цијели свијет, Сатлер је рекао да је показала ко су најбољи пријатељи БиХ и да је ЕУ помогла са 300 милиона евра.

Он је поновио и да је напредак БиХ ка ЕУ био у застоју од маја прошле године, али да је у посљедња четири мјесеца видљив напредак.