latinica  ћирилица
05/07/2020 |  12:31 ⇒ 12:56 | Аутор: СРНА

Антић: Србија ће увијек бити уз свој народ у Републици Српској

Србија ће увијек бити уз српски народ у Републици Српској, поручио је данас у Братунцу државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије Зоран Антић.
Зоран Антић - Фото: СРНА
Зоран АнтићФото: СРНА

Антић је у име Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Србије одао пошту страдалим српским цивилима у средњем Подрињу и у изјави новинарима подсјетио да је на овом подручју око 3.500 Срба звјерски и мученички побијено.

- Ти људи су побијени у стравичним активностима муслиманских снага и то можемо у 19. и 20. веку назвати продуженим геноцидом на овим просторима - рекао је Антић.

Он је указао и на друга стратишта на којима су Срби убијани - од јужне и централне Србије, Мачве, Кордуна, Баније, Лике, Подриња, што је сваке године подсјетник колико су крви пролили Срби за слободу.

- Жеља ми је да не обиљежавамо само овакве ствари него да и неки други догађаји од историјске важности ослободилачких ратова Србије заузму важна мјеста у нашим календарима - додао је Антић.

Парастосу на братуначком гробљу за 3.265 Срба из средњег Подриња у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату присуствовали су предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, делегација Народне скупштине Републике Српске, представници организација проистеклих из рата, међународних организација, те општинских и борачких организације из регије Бирач