latinica  ћирилица
04/07/2020 |  16:41 | Аутор: СРНА

Митроплит Иларион: Поштујте осјећања хришћана, Турској не фали џамија

Московска патријаршија позвала је турске власти да се с поштовањем односе према осјећањима милиона хришћана и да не претварају Аја Софију у џамију, подсјетивши да у Истанбулу има довољно муслиманских храмова.

- Судећи по пропаганди која се водила у Турској, разматрају да храм Аја Софија претворе у џамију... Због чега се турско руководство с непоштовањем односи према осјећањима милиона хришћана, милиона православних вјерника - упитао је портпарол Московске патријаршије, митрополит волоколамски Иларион.

Он сматра да је оптимална одлука турског лидера Кемала Ататурка из 1934. године, који је "како би помирио све", одлучио да здање претвори у музеј отворен за сваког посјетиоца.

Митрополит Иларион рекао је за телевизијски канал "Русија 24" да је сада немогуће враћати се у средњовјековно вријеме, када је Аја Софија претворена у џамију пошто су Турци Османлије освојили Византију.

- Живимо у вишеполарном свијету, вишеконфенсионалном свијету, потребно је односити се с поштовањем према осјећањима вјерника. Јасно је да је Турска у овом тренутку земља с већинским муслиманским становништвом, али веома добро познајем Истанбул и тамо не фали џамија. Одмах поред Аја Софије налази се Плава џамија, која ради, може се посјећивати. Не разумијемо због чега је потребно управо сада претварати храм Аја Софија у џамију - истакао је митрополит.

Он је додао да је јасно да је то изазвано унутрашњом политичком ситуацијом у Турској и тиме што је предсједник Турске стао на страну оних који позивају да се храм претвори у џамију, али да је тај чин "у данашњим условима недопустиво нарушавање слободе вјероисповијести", преноси "Спутњик".

- И то је, наравно, не само унутрашња ствар Турске, како сада говоре многи турски чиновници, то је споменик заједничког хришћанског, свјетског значаја, а ми с великом тугом прихватамо оно што се догађа око тог хришћанског храма - закључио је представник Руске православне цркве.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган раније је изјавио да ће Државни савјет Турске размотрити могућност да се промијени стату храма који сада има статус музеја.

Шефа турске дипломатије Мевлут Чавушоглу рекао је да његова земља има право да промијени статус храма и да га претвори у џамију, независно од става других држава.

Државни савјет, највиши административни суд Турске, у четвртак је размотрио питање о промијен статуса Аја Софије и њеном претварању у џамију. Државни савјет сматра да је за промјену статуса храма довољан указ предсједника државе. Одлука ће бити објављена у року од 15 дана.

Храм Свете Софије у Цариграду више од хиљаду година био је највећи храм у хришћанском свијету. Након што су Османлије освојиле Цариград, што је довело до пада Византијске империје, храм је претворен у џамију. Оснивач савремене турске државе Кемал Ататурк је декретом ово здање 1934. године прогласио музејом, који је укључен на списак Светске културне баштине Унеска.