X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
03/07/2020 |  22:48 | Извор: СРНА

Суђење Костјеревцу почиње 8. јула

Пред Судом БиХ за 8. јул заказан је почетак суђења Адему Костјеревцу оптуженог да је као припадник такозване Армије БиХ у Зворнику 1992. године силовао трудну Српкињу.
Адем Кострјевац - Фото: СРНА
Адем КострјевацФото: СРНА

Костјеревац је 26. јуна пред Судом БиХ негирао кривицу за силовање Српкиње на подручју Зворника 1992. године.

Он је тада, одговарајући на питања судије Суда БиХ Жељке Маренић рекао да зна које му се дјело ставља на терет, али да није крив, преноси "Бирн".

Тужилаштво БиХ терети Костјеревца да је као припадник Војне полиције Прве муслиманске бригаде такозване Армије БиХ у Зворнику од 18. септембра до 4. октобра 1992. године у најмање два наврата присилио на сексуални однос и силовао Српкињу која је била у другом стању и која је била заробљена у просторијама у подруму куће у селу Бајрићи.

У оптужници је наведено да је силовање код оштећене проузроковало губитак трудноће.

Он је, 18. јуна, из САД изручен у БиХ.

Костјеревцу је одређен притвор који може трајати најдуже двије године, односно најкасније до јуна 2022. године или до нове судске одлуке.

Оптужница против Костјеревца, која га терети за ратни злочин над цивилима, подигнута је 8. априла 2015. године и тада су из Тужилаштва навели да је он саслушан посредством међународне правне помоћи.

Суд БиХ потврдио је оптужницу 14. априла 2015. године, а због недоступности правосуђу у БиХ, односно боравка у САД, притвор му је одређен 16. маја 2017. године, док је у октобру те године за њим расписана међународна потјерница, по којој је прошле године ухапшен у америчком граду Сент Луису.