latinica  ћирилица
03/07/2020 |  20:48 | Аутор: СРНА

Галијашевић: ОБА носилац операције за дестабилизацију западног Балкана

Експерт у борби против међународног тероризма Џевад Галијашевић тврди да је Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/ БиХ носилац специјалне операције чији је циљ дестабилизација региона и истиче да напади на Србију и лажна борба против тобожњег злоћудног утицаја Русије представљају стару, али ефикасну матрицу балканске политике која у позадини има обиљежје националне мржње и србофобије.
Џевад Галијашевић (фото: insajder.in) -
Џевад Галијашевић (фото: insajder.in)

- Измишљање руске пријетње и тајних обука паравојних снага из Републике Српске на територији Србије, те праћење и снимање /српског члана Предсједништва БиХ и предсједника СНСД-а/ Милорада Додика озбиљније је него што се може претпоставити, зато што је ОБА под дикретном контролом /лидера СДА/ Бакира Изетбеговића - каже Галијашевић за "Вести онлајн", поводом навода о томе да ОБА намјерава пласирањем лажних информација оптужити Србију да заједно са Русијом припрема акције дестабилизације региона.

Он указује да се нимало не смију потцјењивати деструктивне акције и дјеловање ОБА БиХ, као и да је погрешно и опасно тумачити активности ОБА као срљање неке мале обавјештајне службе из Сарајева.

Према његовим ријечима, лидер СДА Бакир Изетбеговић жели да посредством ОБА и даље користи тај моћни тајни апарат за одржавање кризног стања у БиХ, сталним сукобима са Србима и Хрватима.

- Ријеч о класичним тајним операцијама које скривају безбједносну пријетњу и дјеловање терористичких ентитета у БиХ, затим систематску корупцију у врху СДА, као и унутрашње бошњачке сукобе због немоћи СДА да ратног генерала Селму Цикотића постави на мјесто министра безбједности у Савјету министара, али и немогућности СДА да задржи Османа Мехмедагића Осмицу на челу изузетно важне службе, упркос створеној афери - наглашава Галијашевић.

Он каже да је основни циљ ових тврдњи ОБА да се затворе уста јавности о актуелним проблемима и хомогенизује народ против Републике Српске, Србије и Русије.

- Такве тајне операције под контролом исламистичког Сарајева никада нису престале, али додатни циљ ове мирнодопске фазе јесте очување обавјештајног потенцијала у политичким условима у којима је Милорад Додик најважнија личност уставне власти у Сарајеву - наводи Галијашевић.

Он наглашава да ширење оваквих информација представља вјешто скован план да Србија буде представљена као земља која у будућности планира оружане активности према сусједима.

- ОБА се користи мигрантским потенцијалом талибана и муџахедина у Босни, а за крајњи циљ има формирање организације која ће бити способна да изазове и контролише побуну ширих размјера против безбједносних и одбрамбених структура у земљи, а прије свега за вођење озбиљне ратне операције против Републике Српске - наглашава Галијашевић.

ОБА намјерава да пласирањем лажних информација оптужи Србију да заједно са Русијом припрема акције дестабилизације региона, пишу "Вечерње новости", позивајући се на информације припадника српских обавјештајних служби који су, како наводи лист, о том плану усмјереном против Србије обавијестили и њен државни врх.

Лист пише да је ОБА припремила документ намијењен страним службама са којима сарађује, који говори о наводним обавјештајним активностима Руске Федерације на простору Србије. Према том документу, припадници војно-обавјештајних снага Русије, наводно, на полигонима војске Србије обучавају сараднике са Косова и Метохије, из Сјеверне Македоније, Црне Горе и Републике Српске, за дестабилизацију прилика на простору западног Балкана.