latinica  ћирилица
03/07/2020 |  19:44 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Влада Србије донијела нове мјере за Београд, уведена ванредна ситуација (ВИДЕО)

У посљедња 24 часа у Србији је забиљежено 11 смртних случајева од вируса корона и 309 новозаражених. Порастао је и број пацијената на респираторима, а сада је њихов број 85. У циљу спречавања ширења Ковида 19 Влада Србије донијела је мјере за Београд, гдје је проглашена ванредна ситуација. Ванредна ситуација проглашена је и у Шапцу и Чачку.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Новим мјерама ограничава се рад свих угоститељских објеката од 23 до 6 часова ујутро. У свим затвореним просторима обавезно је ношење заштитних маски и поштовање дистанце од метар и по. Ношење заштитне маске обавезно је и у јавном градском и међуградском превозу.

Иако је било најављено, студенти и министар просвјете договорили су се да неће бити исељени из домова као и да ће они позитивни на Ковид 19 добити прилику да додатно полажу испите. То је био и разлог јучерашњег и данашњег протеста студената испред ректората.

Новим мјерама је забрањено окупљање грађана на јавном мјестима у затвореном простору за више од 100, а на отвореном простору више од 500 људи уз поштовање дистанце. За непоштовање нових епидемиолошких мјера предвиђене су казне у износу од 5.000 хиљада динара. Ове мјере односе се на период до 18. јула .