X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
03/07/2020 |  19:28 | Извор: СРНА

Лазовић: Хоспитализоване 54 особе обољеле од вируса корона

У Црној Гори су хоспитализоване 54 особе заражене вирусом корона, рекао је руководилац Кризног медицинског штаба Ранко Лазовић, наводећи да здравствени систем држи ситуацију под контролом.
Вирус корона (Фото: Shutterstock) -
Вирус корона (Фото: Shutterstock)

Лазовић је на конференцији за новинаре Националног координационог тијела навео да је организација здравственог система добра, а да су мјере које доноси ово тијело у складу са понашањем остатка свијета.

Он је додао да има око 200 кревета које би били употријебљени у случају потребе.

Према, његовим ријечима, од 18 пацијената који се лијече у Клиничком центру Црне Горе, 13 је на Инфективној клиници и сви су стабилни.

- Четири пацијента су на полуинтензивној јединици, на кисеонику су, али су стабилни, а у јединици интензивне његе један пацијент је на респиратору и у тешком стању и животно угрожен - рекао је Лазовић.

Он је навео да је у Бару седам пацијената и сви су стабилни, а два у Никшићу такође добрих параметара.

- У беранској болници је 24 пацијента, од којих су три у јединици интензивне његе, али нису на респиратору - навео је Лазовић.

Према његовим ријечима, још два пацијента су у транспорту, а један из Даниловграда, па то бројку од 51 увећава за још три, на укупно 54 пацијента на лијечењу.

- Изгубили смо четири пацијента у том периоду. Једна болесница је била 1940. годиште. Један пацијент из Петњице није ни лијечен болнички, један пацијент је послије два дана хоспитализације умро у Бару, а данас око 15.00 часова умро је пацијент 1953. годиште - навео је Лазовић.

Он је рекао да је обољело девет здравствених радника, од којих два љекара из Рожаја, пет медицинских сестара из Рожаја, једна из Пљеваља и једно техничко лице, а у самоизолацији је 86 особа.

- Тренутно имамо 168 респиратора у систему, 18 у магацину - навео је Лазовић.

Он је напоменуо да оно што брине јесте број обољелих и њихова старосна структура.

- Просјек обољелих је 43 године, оних у болници 53. Нико у званичној литератури није написао да је вирус ослабио, да су клиничке слике слабије, или да је слабија трансмисија - рекао је Лазовић.