latinica  ћирилица
03/07/2020 |  19:28 | Аутор: СРНА

Лазовић: Хоспитализоване 54 особе обољеле од вируса корона

У Црној Гори су хоспитализоване 54 особе заражене вирусом корона, рекао је руководилац Кризног медицинског штаба Ранко Лазовић, наводећи да здравствени систем држи ситуацију под контролом.

Лазовић је на конференцији за новинаре Националног координационог тијела навео да је организација здравственог система добра, а да су мјере које доноси ово тијело у складу са понашањем остатка свијета.

Он је додао да има око 200 кревета које би били употријебљени у случају потребе.

Према, његовим ријечима, од 18 пацијената који се лијече у Клиничком центру Црне Горе, 13 је на Инфективној клиници и сви су стабилни.

- Четири пацијента су на полуинтензивној јединици, на кисеонику су, али су стабилни, а у јединици интензивне његе један пацијент је на респиратору и у тешком стању и животно угрожен - рекао је Лазовић.

Он је навео да је у Бару седам пацијената и сви су стабилни, а два у Никшићу такође добрих параметара.

- У беранској болници је 24 пацијента, од којих су три у јединици интензивне његе, али нису на респиратору - навео је Лазовић.

Према његовим ријечима, још два пацијента су у транспорту, а један из Даниловграда, па то бројку од 51 увећава за још три, на укупно 54 пацијента на лијечењу.

- Изгубили смо четири пацијента у том периоду. Једна болесница је била 1940. годиште. Један пацијент из Петњице није ни лијечен болнички, један пацијент је послије два дана хоспитализације умро у Бару, а данас око 15.00 часова умро је пацијент 1953. годиште - навео је Лазовић.

Он је рекао да је обољело девет здравствених радника, од којих два љекара из Рожаја, пет медицинских сестара из Рожаја, једна из Пљеваља и једно техничко лице, а у самоизолацији је 86 особа.

- Тренутно имамо 168 респиратора у систему, 18 у магацину - навео је Лазовић.

Он је напоменуо да оно што брине јесте број обољелих и њихова старосна структура.

- Просјек обољелих је 43 године, оних у болници 53. Нико у званичној литератури није написао да је вирус ослабио, да су клиничке слике слабије, или да је слабија трансмисија - рекао је Лазовић.