latinica  ћирилица
03/07/2020 |  15:06 ⇒ 17:14 | Аутор: СРНА

Радојичић: Непотребне рестриктивне мјере

 Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да су процјене да тренутно у овом граду нема потребе за предузимањем нових, драстичнијих рестриктивних мјера због вируса корона, указујући да би њихово евентуално увођење имало лош резултат по економске прилике.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

Он је подсјетио да се тренутно у Бањалуци примјењују постојеће мјере Републичког и Градског штаба за ванредне ситуације са задње сједнице.

- Даље погоршање ситуације, већи број обољелих, тежа клиничка слика или фатални исходи захтијевали би расправу о новим мјерама. Оне би имале драматично лош резултат по економске прилике јер, једна од консеквенци која је временом ескалирала нису само здравствене, већ и економске и социјалне прилике - рекао је Радојичић.

Радојичић је новинарима рекао да је забиљежен и глобални и локални пад економије, повећан број незапослених и смањење прихода у готово свим дјелатностима, што за посљедицу има смањење јавних прихода.

- Свако даље гашење или рестриктивне мјере изазвале би нове драматичне економске и социјалне посљедице, што се, такође, мора имати у виду - рекао је Радојичић.

Он је рекао да се Бањалука већ неколико седмица налази у истом, нешто лошијем режиму, када је ријеч о броју заражених вирусом корона.

- Наравно да бисмо вољели и да смо очекивали да епидемија опада, међутим, она је локално и на нивоу Републике и регионално опет у истом таласу - појачана - истакао је Радојичић.

Радојичић је навео да у Бањалуци већ неколико седмица није било фаталних исхода што је другачије у односу на почетак епидемије, када је било доста смртних случајева, што говори и о клиничкој слици заражених.

Он је нагласио да се прати и број лица који су на интензивној њези, који се јако мијењао, наводећи да их је прошле седмице у једном моменту било нула, а сада шест.