latinica  ћирилица
03/07/2020 |  13:50 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

Петричевић: Рањивим категоријама лакши пут до посла

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да ће закон о друштвеном предузетништву Републике Српске први пут регулисати пословање лица која су са тежим могућностима да дођу до посла, прије свих рањиве категорије као што су жене са малољетном дјецом, ратни војни инвалиди и дјеца погинулих бораца.
Вјекослав Петричевић - Фото: РТРС
Вјекослав ПетричевићФото: РТРС

- Нацрт закона је подржала ЕУ и његовим доношењем омогућиће се лакши приступ фондовима ЕУ за ову област - рекао је Петричевић новинарима у Бањалуци, гдје је представљен Нацрт овог закона.

У израду закона укључена су сва релевантна министарства у оквиру својих надлежности, као и пословна заједница, невладин сектор и Развојна агенција Српске.

Петричевић је нагласио да су у закону предвиђене и олакшице за рањиве категорије.

Према његовим ријечима, овај закон ће прије свега омогућити да привредни субјекти имају могућност да на крају године своју добит до висине 50 одсто исплате власницима капитала, а других 50 одсто могу да реинвестирају.

Како је навео, програмом рада Министарства предвиђено је доношење закона о друштвеном предузетништву у првом кварталу, али је због пандемије вируса корона то помјерено за посљедњи квартал ове године.

Директор Фондације "Лара" из Бијељине Радмила Жигић рекла је да ова фондација са ресорним министарством покушава да закон што више допринесе и одговори потребама на терену, а да у каснијем периоду помогну рањивим групама и постојећим социјалним предузећима да се лакше региструју, раде бизнис планове и да се повежу.

Она је додала да велики број жена ради у зони сиве економије и да су управо социјална предузећа шанса за њих.

- Желимо да створимо простор гдје би људи могли радити, зарађивати плату, бити осигурани, стварати услове за достојенствену старост, а да раде по неким другим правилима и моделу рада, а не само у високопрофитибалним приватним компанијама - рекла је Жигићева.

Љиљана Чичковић из Фондације "Женски центар Требиње" рекла је да ова фондација има велика очекивања од овог закона јер приликом регистрације нису имали форму закона који би омогућио повољности овој категорији, која као и друге рањиве категорије треба да добије подршку државе.

Она сматра да је добро да је коначно и ова област покривена законски јер ће то олакшати и рад и регистрацију и поставити јасније оквире за развој социјалног предузетништва, а самим тим рањивих категорија.

Јавна презентација се реализује у оквиру пројекта "Допринос организација цивилног друштва развоју социјалног предузетништва", који финансира ЕУ, а у партнерству са "Фондацијом локалне демократије" из Сарајева и Фондацијом "Лара" из Бијељине.