X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
03/07/2020 |  13:38 ⇒ 13:39 | Извор: СРНА

Шукало: Правно несигуран живот БиХ не може дуго да потраје

Савјетник предсједника СНСД-а Милорада Додика Марко Шукало изјавио је за Срну да Уставни суд БиХ тумачи уставне одредбе неконзистентно и од случаја до случаја.
Марко Шукало - Фото: СРНА
Марко ШукалоФото: СРНА

Коментаришући Одлуку Уставног суда којом се одбацује захтјев посланика СНСД-а за оцјену уставности одлуке Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ о одгођању локалних избора, Шукало је рекао да Уставни суд захтјеве узима у разматрање искључиво када то њима одговара.

- Уставом БиХ прописано је да је БиХ демократска држава која функционише на принципу владавине права и на основу слободних и демократских избора. Уставни суд се могао позвати на ову формулацију Устава БиХ и констатовати да је угрожено право грађана на слободне и демократске изборе - нагласио је Шукало, који је и докторанд Уставног права.

Према његовим ријечима, да се Уставни суд упустио у меритум одлучивања, морао би одлучити у смислу да је противуставна одлука Централне изборне комисије БиХ којом је одгођено одржавање локалних избора.

- Одлуком ЦИК-а БиХ повријеђен је Устав БиХ, и то члан 1, став 2, а Уставни суд је био у обавези да заштити Устав. Али Уставни суд БиХ се у великом броју случајева ставио у улогу уставотворца и одлучивао је како у датом тренутку одговара одређеним политичким снагама у Сарајеву - поручио је Шукало.

Шукало је додао да Уставни суд БиХ, умјесто да допринесе стабилности јасним и недвосмисленим тумачењем Устава, одлучивањем од случаја до случаја уноси додатну дозу неповјерења како у тај Суд, тако и у заједницу БиХ и све њене институције.

- Треба се подсјетити да је Уставни суд у многим случајевима одлучивао када није имао основа за то, а да се при конкретном кршењу Устава проглашавао ненадлежним - додао је Шукало.

Он је напоменуо да су многе пренесене надлежности на ниво заједнице антиуставне, али Уставни суд никада није нашао за сходно да одлучује о тим питањима, док је са друге стране одлучивао о ономе за шта није надлежан.

- БиХ живи правно несигуран живот, који не може дуго да потраје - истакао је Шукало.

СНСД је 26. маја упутио Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности и законитости одлуке Централне изборне комисије БиХ да избори буду одгођени за 15. новембар. Уставни суд БиХ одбацио је захтјев, наводећи да је то у надлежности редовног суда.