latinica  ћирилица
03/07/2020 |  12:35 ⇒ 12:36 | Аутор: СРНА

Пале/И. Сарајево: Пакети помоћи са товним пилићима

Женама Сарајевско-романијске регије данас је подијељено укупно 200 пакета помоћи са товним пилићима, у оквиру пројекта који спроводи Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.
Пилићи - Фото: илустрација
ПилићиФото: илустрација

Женама Сарајевско-романијске регије данас је подијељено укупно 200 пакета помоћи са товним пилићима, у оквиру пројекта који спроводи Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

На Палама и у Источном Новом Сарајеву подијељено је по 35 пакета, а обухваћене су жене из вишечланих породица, које не раде или су остале без посла због епидемије вируса корона из општина Пале, Источни Стари Град, Источно Ново Сарајево, Трново и Источна Илиџа, а раније јутрос на Сокоцу је подијељено 130 пакета помоћи женама из вишечланих породица са подручја општина Рудо, Вишеград, Чајниче, Рогатица, Ново Горажде, Соколац и Хан Пијесак.

Руководилац Подручне јединице Соколац, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Јелена Мићић рекла је новинарима да један пакет садржи 15 једнодневних товних пилића, 90 килограма концентрата за исхрану и потребне витамине.

Она је истакла да жене које учествују у овом пројекту, осим труда око това пилића неће имати других трошкова у обезбјеђењу хране, те се очекује да ће добити 40 до 50 килограма пилећег меса за своју породицу.

Мићићева је нагласила да је на подручју Бањалучке регије већ реализиован овакав пројекат, уз подршку организације УН жене, финансијску помоћ Шведске и у партнерству са Џендер центром Републике Српске.

- Циљ је да се дефинишу иновативне активности за родно одговорно буџетирање на регионалном нивоу. По завршету овог пројекта су све општине у своје буџете уврстиле значајна средства за подршку женама - нагласила је Мићићева.

Она је рекла да су са истим пројектом наставили на подручју Сарајевско-романијске регије, гдје су успостављени џендер тимови са којима су договорили набавку 200 пакета товних пилића.

Према њеним ријечима, приоритет Републике Српске је, осим сузбијања епидемије вируса корона и ублажавања посљедице на здравље становништва, производња и обезбјеђење довољне количине хране.

Вршилац дужности начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Пале Игор Иконић истакао је да је ријеч о једном у низу пројеката које реализује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, а у којем су локалне заједнице посредници у додјели пакета.

Иконић је навео да је ова помоћ добродошла јер је ријеч о женама које живе на селу и имају искуства са узгојем товних пилића.

Он је подсјетио да је ова локална заједница као помоћ пољопривредницима организовала и подјелу пластеника, помоћ пчеларима, подјелу сјеменског материјала, а у наредном периоду извршиће подјелу високостеоних јуница.

Данас је пакет добила и Слађана Рудић, мајка троје дјеце која живи на селу и има искуства са узгојем пилића.

Рудићева је наглсила да ће им ова помоћ значити много.