X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
02/07/2020 |  22:26 ⇒ 22:37 | Извор: СРНА

Руски стручњаци направили лијек против вируса корона

Министарство здравља Русије одобрило је још један руски лијек против вируса корона на основу фавипиравира, под трговачким називом арепливир.
Лабораторија (Фото: AP/Cliff Owen) -
Лабораторија (Фото: AP/Cliff Owen)

Клиничка истраживања су показала да је његова ефикасност 90 одсто, то јест, девет од десет особа уз благовремено лијечење загарантовано неће преминути.

Испитивања у којима је учествовало 210 пацијената са потврђеном инфекцијом вируса корона у умјереном степену, спроведена су у медицинским установама у Москви, Санкт Петербургу, Саранску, Смољенску и Рјазању.

Код 70 одсто пацијената који су узимали овај антивирусни лијек, дошло је до преокрета првих дана болести, а послије четири дана вирус је нестао из организма. Десетог дана РЛП-тест код 100 одсто испитаника био је негативан. У контролној групи која је примала стандардни третман, 70 одсто људи се опоравило за то вријеме.

- Арепливир је дао веома добре резултате. Буквално трећег дана људима је опала температура, симптоми опште интоксикације брзо су се повукли и побољшало им се здравље. Десетог дана, обим оштећења плућа смањен је за 25-35 одсто - истакла је члан Руске академије наука Лариса Баликова, директорка Медицинског института Мордовског државног универзитета "Огарјов", једног од центара у коме су се спроводила истраживања.

Није било нежељених ефеката, осим тога да препарат не смију узимати труднице. Што прије се почне са терапијом, већа је ефикасност и нижи ризик од компликација, преноси Спутњик.

- Пронашли смо лијек за нову болест за мјесец и по дана. Раније је било немогуће повјеровати у то. Али то није заслуга само биолога који су брзо синтетизовали лијек. Обједињавање напора системских биолога и клиничара, научника и произвођача, било је могуће захваљујући законодавним иницијативама владе - рекао је руководилац клиничких испитивања Руске академије наука Дмитриј Пушкар.

Клиничка испитивања арепливира су у потпуности завршена, резултати се обрађују и припремају за пренос Министарству здравља. Ако их Министарство прегледа одмах и преквалификује привремену потврду у трајну, лијек ће се појавити у болницама почетком јула, а до јесени ће за све бити обезбијеђен лијек који спашава живот.

- Без обзира на други талас болести које се предвиђа на јесен, ми имамо "заштитни кишобран" - истакао је предсједавајући Управног одбора Промомед, Петар Бели.