latinica  ћирилица
02/07/2020 |  22:26 ⇒ 22:37 | Аутор: СРНА

Руски стручњаци направили лијек против вируса корона

Министарство здравља Русије одобрило је још један руски лијек против вируса корона на основу фавипиравира, под трговачким називом арепливир.

Клиничка истраживања су показала да је његова ефикасност 90 одсто, то јест, девет од десет особа уз благовремено лијечење загарантовано неће преминути.

Испитивања у којима је учествовало 210 пацијената са потврђеном инфекцијом вируса корона у умјереном степену, спроведена су у медицинским установама у Москви, Санкт Петербургу, Саранску, Смољенску и Рјазању.

Код 70 одсто пацијената који су узимали овај антивирусни лијек, дошло је до преокрета првих дана болести, а послије четири дана вирус је нестао из организма. Десетог дана РЛП-тест код 100 одсто испитаника био је негативан. У контролној групи која је примала стандардни третман, 70 одсто људи се опоравило за то вријеме.

- Арепливир је дао веома добре резултате. Буквално трећег дана људима је опала температура, симптоми опште интоксикације брзо су се повукли и побољшало им се здравље. Десетог дана, обим оштећења плућа смањен је за 25-35 одсто - истакла је члан Руске академије наука Лариса Баликова, директорка Медицинског института Мордовског државног универзитета "Огарјов", једног од центара у коме су се спроводила истраживања.

Није било нежељених ефеката, осим тога да препарат не смију узимати труднице. Што прије се почне са терапијом, већа је ефикасност и нижи ризик од компликација, преноси Спутњик.

- Пронашли смо лијек за нову болест за мјесец и по дана. Раније је било немогуће повјеровати у то. Али то није заслуга само биолога који су брзо синтетизовали лијек. Обједињавање напора системских биолога и клиничара, научника и произвођача, било је могуће захваљујући законодавним иницијативама владе - рекао је руководилац клиничких испитивања Руске академије наука Дмитриј Пушкар.

Клиничка испитивања арепливира су у потпуности завршена, резултати се обрађују и припремају за пренос Министарству здравља. Ако их Министарство прегледа одмах и преквалификује привремену потврду у трајну, лијек ће се појавити у болницама почетком јула, а до јесени ће за све бити обезбијеђен лијек који спашава живот.

- Без обзира на други талас болести које се предвиђа на јесен, ми имамо "заштитни кишобран" - истакао је предсједавајући Управног одбора Промомед, Петар Бели.