latinica  ћирилица
02/07/2020 |  18:59 ⇒ 03/07/2020 | 11:12 | Аутор: РТРС

Народна скупштина Српске усвојила нови Пословник о раду (ВИДЕО)

Усвајањем Консолидованог извјештаја о извршењу Буџета за претходну годину, четири закона, четири нацрта закона и више извјештаја о раду институција завршена је Десета редовна сједница Народне скупштине Републике Српске. Већина је одлучила и да се усвоји нови Пословник о раду на којем је рађено од почетка октобра прошле године.
Сједница НСРС - Фото: РТРС
Сједница НСРСФото: РТРС

Без кључних промјена у односу на приједлог, упркос бројним амандманима, прихваћен је текст новог Пословника којег је пред посланике упутио Законодавни одбор.

- За 49, против девет, суздржаних није било. Констатујем да је усвојен Пословник о раду Народне скупштине Републике Српске - рекао је Недељко Чубриловић предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Очекивано, такав епилог разлог је незадовољства опозиције. Перица Бундало каже - посебно зато што од 21 амандмана ПДП-а нису прихваћени приједлози кључних промјена.

- Надајмо се да одредбе које су сада ригидније у односу на претходни Пословник неће бити злоупотребљаване на рачун слободе говора, и на рачун демократије унутар највишег органа власти - сматра Бундало шеф Клуба посланика ПДП-а.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић додао је - Очекујем, уколико наставе, посебно двоје потпредсједника који нису из српског народа да се понашају овако у Скупштини Републике Српске, да ће опозициони посланици све више бити овдје међу вама и на улици, а све мање у сали.

Носиоци највиших функција и даље ће имати могућност неограниченог обраћања, а остаје и могућност да се посланици о неким тачкама дневног реда изјашњавају без претходне расправе. Приликом расправе више није потребан кворум, па ће засједање трајати без обзира на број присутних у сали. За владајуће, нови пословник корак је ка ефикаснијем раду.

- Вријеме је је на располагању народном посланику за дискусију је остало исто, као и у овом Пословнику. Измјена постоји у броју дозвољених реплика и нешто другачија регулација када је у питању повреда пословника, а све у циљу унапређења рада Народне скупштине - сматра Душица Шолаја / СНСД / предсједница Законодавног одбора Народне скупштине Републике Српске.

За предсједника Народне скупштине много изреченог о Пословнику није тачно. Жали што није било пуне сагласности посланика и што поједини клубови нису ни слали своје сугестије током креирања текста.

- Ми и даље остајемо и као најефикаснији парламент, са највише донесених законских рјешења, са највише времена утрошеног у рад, али циљ Пословника је што смо често наглашавали, ефикасност у раду, ако би се понашали као поједини посланици, свака тачка би могла да траје више од 27 сати - закључио је Чубриловић.

Захваљујући измјенама посланици ће моћи да засједају и онлајн у специфичним околностима. Хоће ли већ наредна сједница бити таква, због епидемиолошке ситуације, биће познато наредне седмице за када је заказан Колегијум.