latinica  ћирилица
02/07/2020 |  18:10 ⇒ 18:45 | Аутор: РТРС

Боцвана истражује мистериозну смрт 275 слонова (ФОТО)

Број мртвих слонова у Боцвани порастао је на 275 од 154 пријављених прије дијве недјеље, саопштила је влада у четвртак.
Слон (Фото: Caitlin) -
Слон (Фото: Caitlin)

Власти истражују необјашњиву смрт током претходних мјесеци. Искључен је криволов јер су лешеви нетакнути.

- Три лабораторије у Зимбабвеу, Јужној Африци и Канади одређене су за обраду узорака узетих од мртвих слонова - истиче се у саопштењу Министарства за животну средину, природне ресурсе, заштиту и туризам.

Почетком маја, Конзервативна организација слонова без граница (ЕВБ), извијестила је да је ваздушно истраживање показало да су умрли слонови свих старосних доба.

- Неколико живих слонова које смо примијетили изгледало је слабо, летаргично и мршаво. Неки слонови су се чинили дезоријентисани, имали су потешкоће са ходом, показали су знакове дјелимичне парализе или напуханости - рекао је директор ЕВБ-а Мајк Чејс у извјештају у који је имао увид Ројтерс.

- Примијећен је један слон који хода у круговима, а није могао да промијени правац иако су га охрабривали други чланови крда.

У извјештају је ЕВБ повећала број смртних случајева на 356, а Чејс је рекао да је потребно хитно предузети кораке како би се утврдило да ли је смрт изазвана болешћу или тровањем.

Укупна афричка популација слонова опада због илегалног лова, али Боцвана, дом скоро трећине слонова на континенту, увидјела је да бројка опада са 130.000 од 80.000 колико је било крајем 1990-их.

Предсједник Боцване Мокгвеетси Масиси укинуо је петогодишњу забрану лова на крупну дивљач у мају прошле године, али сезона лова није успјела да се покрене у априлу, јер су глобална ограничења путовања значила да ловци из многих земаља које је погодио вирус корона не могу ући у Боцвану, преноси Ројтерс.