latinica  ћирилица
30/06/2020 |  22:32 | Аутор: СРНА

Уништене мине на Трескавици (ФОТО)

У заједничкој операцији Еуфора и Федералне управе цивилне заштите данас је извршено уништавање пронађених противпјешадијских мина на локалитету Ћабенских стијена на планини Трескавици.
Трескавица - уклањање мина (Фото: ФУЦЗ) -
Трескавица - уклањање мина (Фото: ФУЦЗ)

Мине су уочили планинари на локалитету Омладинске стазе на дијелу Ћабенске стијене, на простору који раније није био евидентиран као мински сумњива површина, након чега је четворочлани тим Федералне управе цивилне заштите извршио извиђање и процјену локације, те обавио уништавање мина.

У току акције тиму се придружио и радник Центра за уклањање мина у БиХ и планинарски водич, саопштено је из Федералне управе цивилне заштите.

Трескавица - уклањање мина (Фото: ФУЦЗ)

Транспорт тима на локацију и медицинску подршку у случају несреће извршиле су снаге Еуфора које су за ову операцију осигурале два хеликоптера, један за транспорт тима близу локације на којој су се налазиле мине, а други за медицинску евакуацију.

Трескавица - уклањање мина (Фото: ФУЦЗ)

Локација на којој су мине пронађене је једна од најатрактивнијих стаза на планини Трескавици, али и веома компликована и захтјевна у случају евакуације код минске несреће због чега их је било неопходно што прије уклонити.

Овом операцијом сарадња Федералне управе цивилне заштите и Еуфора подигнута је на виши ниво по свим аспектима постављеног задатка, како летачки, тако и деминерски, па је операција извршена веома ефикасно.

Иако је акција изведена на изузетно тешком терену, а подразумијевала је утврђивање постојања непознате минске запреке и уништавање мина, ниједан елемент безбједности није био нарушен.