X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
30/06/2020 |  22:20 ⇒ 01/07/2020 | 08:11 | Извор: sputniknews.com

Научник показао колико је маска заиста ефикасна и шта ако кашљемо на дистанци (ФОТО)

Доктор Рич Дејвис показао је резултате два експеримента која одлично илуструју како маска блокира капљице из наших уста и грла кад кијамо, пјевамо, говоримо, кашљемо.
Вирус корона (Фото: picture-alliance/dpa/C.Soeder) -
Вирус корона (Фото: picture-alliance/dpa/C.Soeder)

Тест, чије резултате је објавио на Твитеру, показао је да се бактерије највише шире кад кијамо или кашљемо, мање кад пјевамо или говоримо, али маска је у сваком случају успјевала да их потпуно заустави.

У другом тесту, Дејвис се бавио и дистанцом. Кашљао је на одређеној дистанци прво с маском, а онда без ње и посматрао у којој лабораторијској посуди ће се бактерије развити.

Показало се да сте без маске, ако нека особа кашље (чак и на само 15 секунди), безбједни тек на око два метра удаљености, док с маском нема опасности ни на мањој дистанци.

- Свјестан сам да овај примјер не приказује ширење вируса, али колоније нормалних бактерија из мојих уста и грла показују како се шире велике респираторне капљице, попут оних за које се вјерује да углавном шире ковид 19 и како их маска блокира - напоменуо је Рич Дејвис, чији је експеримент изазвао велику пажњу управо зато што на једноставан начин указује на важност ношења заштитне маске у актуелној ситуацији.