X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
30/06/2020 |  21:40 ⇒ 21:52 | Извор: sputniknews.com

Стиже најстрашнији руски брод (ФОТО)

Нуклеарна ракетна крстарица "Адмирал Нахимов" биће враћена у састав руске Ратне морнарице 2022. године.
Русија (Фото: Sputnik/Konstantin Chalabov) -
Русија (Фото: Sputnik/Konstantin Chalabov)

Брод се потпуно модернизује, а у новом саставу наоружања имаће и арсенал хиперсоничних ракета "Циркон", због чега стручњаци сматрају да ће ова крстарица бити један од најстрашнијих и најмоћнијих бродова у руској флоти.

Према мишљењу морнара и стручњака, модернизована крстарица, наоружана хиперсоничним ракетама "Циркон", као и противбродским системима "Пакет-НК" и "Ответ", значајно ће ојачати руску Сјеверну флоту.

Министарство одбране Русије је саопштило да ће се на крстарици замијенити сви главни дијелови, погонски систем, каблови, наоружање и средства ПВО. Поред тога, модернизоваће се кабине и товарни простор.

Важно је нагласити да модернизација брода изискује велике трошкове. Тренутно је крстарица наоружана ракетама П-700 "Гранит", од ваздушних напада је штити С-300Ф и систем "Кортик". То је веома ефикасно оружје, али ипак треба имати у виду да је брод поринут 1986. године, због чега је модернизација била неопходна.

На примјер, С-300 замијениће противавионски ракетни системи "Полимент-Редут". Са појавом ракета дугог домета, тај систем ће бити у стању да пресреће мете на даљини до 400 километара. Тренутно је наоружан ракетама чији је максимални домет 150 километара.

Такође се наводи да ће крстарица највјероватније бити опремљена поморском модификацијом противавионског система дугог домета С-400 "Тријумф" са арсеналом од 96 ракета.

Аналитичари сматрају да је "Адмирал Нахимов" изузетно страшан брод за потенцијалног противника. Према њиховим ријечима, димензије брода омогућавају да се на њему распореди широк спектар опреме, оружје за напад и одбрану.

- Русији су потребни бродови океанске класе. "Адмирал Нахимов" и његов брат близанац "Петар Велики", кога такође очекује модернизација, у стању су да дјелују аутономно далеко од обала Русије. Имају комплексе наоружања који могу нанијети противнику озбиљну штету. Ови бродови се могу супротставити великим војним поморским групама - рекао је експерт Дмитриј Литовкин.

Фото: Спутњик

У децембру прошле године први замјеник генералног директора "Севмаша" Сергеј Воронко рекао је да ће крстарицу "Адмирал Нахимов" ове године припремити за почетак фабричких тестирања. Брод би могао постати једина у потпуности модернизована крстарица руске Ратне морнарице. Раније је донесена одлука да се дијелом модернизују и крстарице "Москва" и "Петар Велики".

"Адмирал Нахимов" је крстарица пројекта 1144 "Орлан". Тренутно је у функцији само један брод тог пројекта - "Петар Велики".