latinica  ћирилица
30/06/2020 |  19:51 ⇒ 21:50 | Аутор: РТРС

Дирекција нема приступ подацима потребним за сарадњу (ВИДЕО)

Након што је Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ поновила став да она треба да буде Заједничка контакт тачка за сарадњу БиХ са Европолом и да одбацује Инструкцију замјеника министра безбједности, огласио се Европол. Према документима Европола, Дирекција нема приступ подацима потребним за сарадњу са њима и да нема надлежности за истраге кривичних дјела из мандата Европола. Представници Републике Српске понављају став да Заједничка контакт тачка не може бити у Дирекцији, већ у Министарству безбједности.
Европол - Фото: илустрација
ЕврополФото: илустрација

Према документима Европола, Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ, по Закону, није полицијско истражно тијело задужено за области из надлежности Европола. Према тим документима, одбацује се и тумачења Дирекције да је повлачењем потписа Федералног министра унутрашњих послова аутоматски ван снаге стављена активност оснивања Заједничке контакт тачке.

- Коментари Дирекције се своде на задовољавање политичких, а не стручних и професионалних стандарда и удовољавање њиховим захтјевима представљало би корак уназад у међународној полицијској сарадњи и задовољавању стандарда Европске уније - наводи се у документима Европола.

Заједничка контакт тачка са Европолом може бити само у Министарству безбједности на Тргу БиХ број 1, као што је и предвиђено кључним Споразумом, понавља министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач. Тај споразум, наглашава, не може мијењати Дирекција за координацију полицијских тијела која је само управна организација Министарства безбједности.

- Тај споразум не може мијењати ни Дирекција ни било ко, јер је потписан са Европолом, а ратификован од стране Предсједништва. Тачније, може бити промијењен само истом процедуром, али то би нас вратило неколико година уназад и не бисмо могли да остваримо сарадњу са Европолом на начин дефинисан Споразумом - нагласио је Лукач.

На исти Споразум позива се и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија. Каже да је најважније примијенити све тад уговорене елементе.

- Накнадна памет или неке измјене у овом тренутку ником не требају. Требамо ићи напријед и реализовати оно што смо и договорили. Ако процијенимо да су потребне измјене, увијек за њих има времена - истиче Тегелтија.

Спречавање договора о размјени података полицијских агенција у БиХ са Европолом, без обзира на узрок, штети свим грађанима, наглашава некадашњи директор Федералне управе полиције Златко Милетић.

- То ће, наравно, утицати на многе истраге о организованом криминалу и оним кривичним дјелима за које је заинтересована Европска унија. Мислим да ћемо бити још неефикаснији. И то није добро без обзира на разлоге о којима се говори - додаје Милетић.

Подсјећамо, након вишегодишњег нерјешавања проблема, помак је остварио кадар Републике Српске у Министарству безбједности БиХ, замјеник министра Недељко Јовић. Послије састанка са шефом Делегације Европске уније у БиХ Јоханом Сатлером, сачинио је Инструкцију о оснивању Заједничке контакт тачке са Европолом.

Ту инструкцију су одбацили федерални министар полиције Аљоша Чампара и директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсад Вилић.