latinica  ћирилица
30/06/2020 |  17:00 | Аутор: Б92

Кисић Тепавчевић: Суочавамо се са веома озбиљним непријатељем

Данас су у Новом Пазару били премијерка Србије Ана Брнабић и министар здравља Златибор Лончар.
Дарија Кисић Тепавчевић - Фото: ТАНЈУГ
Дарија Кисић ТепавчевићФото: ТАНЈУГ

- Из тог разлога што је стизало доста дезинформација, а да би се стекао прави увид у ситуацију, државни врх је отишао тамо. Тамо је врло сличан сценарио, као и у многим мјестима која су дозволила да се то деси. Било је окупљања и прослава одакле је кренуло. Многи пацијенти су чекали да прође само од себе и касно су се јављали у болницу - рекла је замјеница директора института "Батут".

Она је рекла да је то један од разлога зашто је било застоја приликом прегледа у Новом Пазару и због чега су се формирали редови.

- Очекивана људска реакција је да се створи једна врста страха. Ковид је постао нешто што је опипљиво, раније су се људи питали да ли он уопште постоји. Данас велики број нас зна некога ко је инфициран - изјавила је Кисићева.

Негирала је вијести које су говориле о недостатку броја тестова које Србија посједује.

- Ми у овом моменту имамо преко 250.000 тестова. Такве врсте дезинформација не знам чему служе. Ми пред собом имамо веома озбиљног непријатеља и не треба да трошимо енергију на објашњавање дезинформација. Број тестираних показује да имамо довољно тестова - поручила је она.

Одговарајући на питање зашто су нове мјере усмјерене ка Београду, упркос новим жариштима у Србији, истакла је да уколико дође до погоршања те мјере ће бити примијењене и на остале градове.

- Зато што је број случајева у Београду, двије трећине свакога дана. Ту је највећи број становника, највећа густина становништва. У овом моменту је оваква врста превентивне мјере донијета за наш главни град, уколико буде неопходно увешћемо и у другим мјестима - каже Кисићева.

Једна од забрана је обавезно ношење маски, али је министар Златибор Лончар најавио да кршење мјера Кризног штаба неће бити кажњавано.

- Није циљ ових мјера увођење санкција и казни. Казнена политика никада није прихватљива и то је посљедња инстанца. Важно је да грађани схвате колико је за њих лично да поштују мјере. Није циљ увођење контрола и плаћање казни. Циљ је да се заштите грађани - изјавила је она.