latinica  ћирилица
30/06/2020 |  16:43 | Аутор: СРНА

Влада ФБиХ: Кадровски помоћи Рашкој области

 Влада Федерације БиХ донијела је данас закључак да Савјету министара упути акт којим ће Министарство цивилних послова од клиничких центара у БиХ, регионалних и кантоналних болница затражити помоћ за Општу болницу у Новом Пазару, упућивањем стручног кадра, који би помогао у санирању вируса корона у Рашкој области у Србији.
Влада Федерације БиХ (Фото:velkaton.ba) -
Влада Федерације БиХ (Фото:velkaton.ba)

- Циљ информације је било упознавање чланова Владе ФБиХ о потреби пружања стручне помоћи здравственој установи на подручју Србије - регија Санџак, која граничи са БиХ, ради спречавања ширења вируса, а по основу захтјева Удружења грађана поријеклом из Санџака, те Опште болнице из Новог Пазара - саопштено је из Владе ФБиХ након хитне телефонске сједнице.

У саопштењу се наводи да је данас оцијењено да епидемиолошка ситуација у БиХ не може бити боља уколико не буде пружена помоћ земљама региона.

- Укидањем стања природне несреће изазване ковидом-19 у ФБиХ, односно ванредног стања у Републици Српској, те престанком стања угрожености грађана Брчко дистрикта од епидемије вируса корона, отварањем граница, ублажавањем мјера, поновним покретањем рада пословних субјеката евидентиран је повећан број заражених на ковид-19 -додаје се у саопштењу.

Удружење грађана поријеклом из Рашке области упутило је премијеру ФБиХ акт тражећи помоћ у медицинским материјалу и опреми угроженим подручјима.

На сједници Владе изнесена је и информација да се Општа болница Нови Пазар актом обратила Предсједништву БиХ у којем упозорава да је неопходна стручна и кадровска помоћ тој здравственој установи, а најпотребнији су специјалисти из области анестезиологије, инфектологије, пулмологије и радиологије, као и стручно средње медицинско особље, речено је данас на сједници Владе ФБиХ.