latinica  ћирилица
30/06/2020 |  16:38 ⇒ 16:49 | Аутор: СРНА

Представљен шести број часописа "Сребрни вијенац"

Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" из Сребренице данас је у мултимедијалној читаоници Народне библиотеке у овој општини представило шести број часописа за културу, умјетност и науку "Сребрни вијенац" и Годишњак за 2019. годину.
Сребреница: представиљен шести број часописа за "Сребрни вијенац" - Фото: СРНА
Сребреница: представиљен шести број часописа за "Сребрни вијенац"Фото: СРНА

Секретар "Просвјете" Марко Миловановић рекао је да је и овај број "Сребрног вијенца" веома садржајан, а да је његов излазак каснио због појаве вируса корона.

Миловановић је истакао да се "Сребрни вијенац" бави културом и објављује и научне радове и да је часопис мост између богате културно-историјске прошлости и савременог културног стваралаштва у овој средини, али и шире.

- Часопис је заснован на богатом културно-историјском насљеђу и наставља са подизањем нивоа српске културне сцене на овом простору - нагласио је Миловановић.

Он је оцијенио да је "Сребрни вијенац" највеће нематеријално добро Сребренице у данашње вријеме и наставља да баштини науку и умјетност са ових простора које, срећом, ратови нису уништили.

Миловановић је захвалио општинском руководству које је из буџета финансирало штампање часописа и годишњака и изразио наду да ће та подршка бити настављена.

Потпредсједник "Просвјете" Душко Пејић упознао је присутне о садржају часописа, међу којим је и научни рад професора Душана Пејића о стваралаштву књижевника Звонимира Шубића, рођеног у Сребреници, гдје је одрастао и написао прве литерарне радове и књиге прича за које је добио значајне књижевне награде.

- Часопис доноси и чланке о културним догађајима и дешавањима у Сребреници у претходних неколико мјесеци, затим представља младе пјеснике, а објављено је више пјесама и представљена поезија Сање Радуловић и Марка Миловановића, приче Дејана Коловића те историографски текст професора Стефана Станојевића о некадашњим идејама о славено-српском царству и плану балканске федерације -  појаснио је Пејић, истичући да је објављено и више ђачких литерарних радова.

Он је истакао да Годишњак садржи око 300 страница ауторских текстова посвећених култури на подручју Сребренице и шире и да је ријеч о вриједној нематеријалној грађи и књизи из области културног стваралаштва какве немају много богатије и развијеније општине и градови.

Представљање часописа и годишњака обављено је уз поштовање мјера заштите од ширења ковида-19.