latinica  ћирилица
30/06/2020 |  08:21 ⇒ 08:23 | Аутор: СРНА

Рекордан раст заразе у Калифорнији и Тексасу

Калифорнија и Тексас су забиљежили рекордан раст нових инфекција вирусом корона током претходног дана, показују званични подаци, а Лос Анђелес је извијестио о "алармантном" расту заразе у другом по величини граду у САД, у којем има укупно преко 100.000 случајева.

Лос Анђелес је постао нови епицентар епидемије док број заражених и хоспитализованих расте упркос наређењима гувернера Калифорније Гевина Њусома о затварању барова и да грађани носе маске у готово свим јавним просторима.

Окружни директор за јавно здравље Барбара Ферер изјавила је да је неопходно да се одмах предузме акција за успоравање ширења обољења ковид-19, јер се може десити да здравствени систем постане преоптерећен и да број обољелих и преминулих додатно скочи.

Градоначелник Лос Анђелеса Ерик Гарсети саопштио је да ће услиједити велика пауза до поновног отварања биоскопа и осталих забавних садржаја на највећем биоскопском тржишту у САД.

Локална управа објавила је да ће плаже остати затворене током викенда за Дан независности и да ће ватромет бити забрањен.

У Калифорнији је јуче забиљежено нових 7.418 случајева заразе на укупно близу 223.000. Округ Лос Анђелеса, са популацијом од десет милиона људи, забиљежио је укупно 100.000 случајева.

Калифорнија, Флорида, Тексас и Аризона суочавају се са новим таласом инфекција након ублажавања вишеседмичних мјера блокаде јавног и привредног живота.

Број заражених у Тексасу повећан је за 6.545, на близу 160.000, што је, такође, рекордан дневни број.

На нивоу читавих САД, током јучерашњег дана регистровано је преко 40.000 нових случајева заразе четврти пут у претходних пет дана.

Гувернер Аризоне Даг Дјуси наредио је затварање барова, ноћних клубова, теретана, биоскопа и водених паркова на најмање 30 дана.

Барови су од петка, 26. јуна, поново затворени у Тексасу и Флориди, а у Њу Џерзију је објављено да затворени дијелови ресторана неће бити отворени за два дана, као што је било планирано.

Гувернер Канзаса Лора Кели наредила је ношење маски на јавним мјестима и напоменула да је то неопходно да би се избјегло ново затварање.