latinica  ћирилица
29/06/2020 |  17:28 ⇒ 17:34 | Аутор: СРНА

Двојним образовањем брже до посла

Округли сто о теми "Развој дуалног образовања у високом образовању Републике Српске", чији циљ је да детектује компаније и институције у којима ће студенти током школовања моћи да обављају практичну наставу, одржан је данас у Бијељини.
Округли сто у Бијељини - Фото: СРНА
Округли сто у БијељиниФото: СРНА

Ријеч је о дијелу Еразмус плус пројекта "Јачање капацитета у развоју дуалног /двојног/ високог образовања у БиХ", који води Универзитет у Источном Сарајеву, саопштено је из бијељинске Градске управе.

Координатор пројекта Срђан Лалић рекао је да округли сто представља пут ка бољем увезивању привреде и високог образовања, с циљем јачања капацитета и унапређења квалитета образовања студената.

- До сада је пракса вођена као дио пилот-пројекта и на њу су ишли студенти завршних година факултета, а очекујемо да ће ускоро будући академски грађани, који упишу акредитовани студијски програм дуалног образовања, у програму имати 60 одсто практичне наставе у компанијама, док ће 40 одсто наставе похађати у учионицама, односно на факултетима - најавио је Лалић.

Представник Привредне коморе Републике Српске Александра Михајловић Бијелић указала је на њихов значај у повезивању тржишта рада и образовања и навела да Привредна комора води регистар уговора између компанија и школа и организује обуке ментора из предузећа у којима ученици иду на праксу.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да дуално образовање подразумијева прилагођавање образовања потребама тржишта рада и најавио подршку Градске управе на начин да ће са сваког факултета из Бијељине, који припада Универезитету у Источном Сарајеву, примити пет студената који ће волонтирати и проћи кроз све структуре локалне управе.

- Наш циљ је да помогнемо младима да изаберу перспективна занимања, како би што брже након школовања дошли до посла, уз праксу коју ће стећи у Градској управи - рекао је Мићић.

У дијалогу о увођењу практичне наставе у високошколске установе учествовали су представници града Бијељина, професори са Пољопривредног и Факултета пословне економије Универзитета у Источном Сарајеву и Економског факултета Суботица-Нови Сад, представници бијељинских средњих школа, као и привредници и пољопривредници Семберије.