latinica  ћирилица
29/06/2020 |  13:59 | Аутор: СРНА

Ђокић: Прописана намјена средстава прикупљених од концесија

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о концесијама, о којем данас расправља Народна скупштина Републике Српске, уређује се намјена средстава прикупљених од концесионе накнаде.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је законским одредбама прописано да се средства прикупљена од концесионе накнаде, а приход су буџета јединица локалне самоуправе, могу користити и за друге потребе локалног развоја, те остале трошкове неопходне за функционисање јединице локалне самоуправе, не угрожавајући дефинисана ограничења.

- Средства од концесионих накнада не могу се користити за плате и друга лична примања запослених у административној служби, функционера и одборника у јединицама локалне самоуправе, нити за плате и друга лична примања корисника буџета јединице локалне самоуправе - рекао је Ђокић у Народној скупштини, образлажући законско рјешење.

Он је истакао да су разлози за доношење овог закона садржани у потреби потпунијег и прецизнијег прописивања појединих одредаба ради лакшег тумачења и примјене у пракси.

- Најзначајније разлике између Нацрта и Приједлога овог закона, које су резултат скупштинске расправе, огледају се у томе да се, осим већ прописаних, и соларна постројења са фото-напонским ћелијама на земљи, инсталисане снаге до 250 киловата, изузимају из предмета концесије, односно, концесионог односа -  додао је Ђокић.

Он је нагласио да се законским одредбама прецизније дефинишу активности надлежних и свих других органа, јавних предузећа и институција надлежних за издавање одобрења, дозвола и сагласности потребних за реализацију предмета концесије, укључујући и мишљење јединице локалне самоуправе на чијој територији ће се обављати концесиона дјелатност, за концесије које додјељује Влада.

- Такође, прецизирају се поједине одредбе с циљем унапређења процеса додјеле концесија и квалитетног испуњења уговора о концесиј -  рекао је Ђокић.