latinica  ћирилица
29/06/2020 |  13:47 ⇒ 16:13 | Аутор: СРНА

Пашалић: Шуме су власништво Српске, а не БиХ

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о шумама чији је циљ прецизније дефинисање имовине јавног предузећа "Шуме Српске", дефинисање начина чувања шумских дрвних сортимената одузетих у инспекцијском надзору и проширење могућих пословних и организационих облика извођача радова у шумарству.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је у Народној скупштини у завршној ријечи о овом приједлогу закона да су шуме власништво и својина Српске, а не БиХ.

Он је то рекао одговарајући на чињеницу да је посланичка група "Заједно за БиХ" предложила амандмане на овај приједлог закона ради усклађивања његових одредаба са Уставом БиХ.

Према његовим ријечима, проблема, криминала, корупције и политичких утицаја у шумарству Српске има, али ресорно министарство чини све да тога буде што мање и да се више ради на рјешавању бројних кривичних и прекршајних пријава у том сектору.

Он је изразио задовољство што ниједно шумско газдинство није обуставило производњу током кризе са вирусом корона.

Када је ријеч о голој сјечи стабала на Козари на површини од 85 хектара, министар пољопривреде је подсјетио да се на тој планини 2018. године догодило невријеме и "сњеголом" који је извалио стабла.

Он је рекао да су на том плану стручњаци савјетовали да се шума мора крчити тамо гдје је 60 одсто стабала одвојено од земљишта јер може наступити велика штета.

- Сјеча је била потребна јер је постојала опасност од те ситуације и јер је могло доћи до пожара или пренамножења поткорњака - рекао је Пашалић и навео да је један дио површине након сјече већ пошумљен, те да ће у наредном периоду бити пошумљена и преостала површина.

Он је додао да се у Српској годишње пошуми око 800 хектара површина.

Када је ријеч о тврдњама из Удружења "Еко зона Шипово" да ће измјене овог закона довести до нелегалне сјече шуме, као и да су угрожени локални водотоци због градње малих хидроелектрана, Пашалић је рекао да се то не тиче измјена овог акта, али да о заштити биодиверзитета треба говорити и тиме се бавити.

Посланик СНСД-а Дражен Врховац рекао је током раније посланичке расправе о овој тачки дневног реда да је Инвестиционо-развојна банка Српске у област дрвопрераде до сада уложила око 126 милиона КМ, а у област пољопривреде, шумарства и риболовства 206 милиона КМ,