latinica  ћирилица
29/06/2020 |  12:45 ⇒ 12:47 | Аутор: СРНА

Пчеларски сетови за 35 пчелара почетника

Општина Пале подијелила је данас пчеларске сетове вриједне око 14.000 КМ за 35 пчелара почетника који су се пријавили на недавни јавни позив за подршку лицима која тек почињу да се баве пчеларством.
Пчеле - Фото: Screenshot/YouTube
ПчелеФото: Screenshot/YouTube

Секретар Удружења пчелара "Рој" Пале Момчило Ћосовић рекао је новинарима да су јутрос подијелили 70 кошница за 35 нових пчелара.

- Пројекат је финансијски подржан највећим дијелом средствима општине Пале која је издвојила 50 одсто средстава, нови пчелари учествовали су са 30 одсто, а удружење са 20 одсто. Корисници, њих 35, добили су по два роја и двије комплетне кошнице са заштитном пчеларском опремом, димилицама и све што је потребно за почетак пчеларења - наводи Ћосовић.

Он је додао да је добро то што има много младих пчелара, јер то даје наду да овај пројекат има будућност.

Ћосовић истиче да је Удружење увијек имало подршку општине Пале.

- Ове године Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске требало је да реализује пројекат помоћи пчеларима, али, због епидемије вируса корона, обустављено је финансирање области пчеларства, тако да је општина Пале жељела да се испоштује оно што смо обећали пчеларима - појаснио је Ћосовић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је локална заједница учествовала у овом пројекту са око 7.000 КМ.

- Ријеч је о подстицајним средствима у којима смо учествовали са 50 одсто како бисмо пројекат привели крају с обзиром да је епидемија вируса корона пријетила да угрози комплетан пројекат. На сву срећу успјели смо да завршимо - истакао је
Југовић.

Он је похвалио рад Удружења, истичући да је једно од најактивнијих на подручју Пала, те да је општина ту да им помогне.

Пчелар са Пала Жељан Кајзер захвалио је општини Пале на помоћи која му много значи.

- Почетник сам, покушаћу, па ћемо видјети шта ће бити - рекао је Кајзер.