latinica  ћирилица
29/06/2020 |  10:59 ⇒ 11:00 | Аутор: СРНА

Пашалић: Прецизније дефинисање имовине "Шума Српске"

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да предложене измјене и допуне Закона о шумама имају за циљ прецизније дефинисање имовине јавног предузећа "Шуме Српске", дефинисање начина чувања шумских дрвних сортимената одузетих у инспекцијском надзору и проширење могућих пословних и организационих облика извођача радова у шумарству.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

Образлажући у Народној скупштини Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о шумама, Пашалић је подсјетио да је Савез општина и градова у досадашњем периоду инсистирао на измјенама закона које су се односиле на начин утрошка средстава које Јавно предузеће шумарства "Шуме Републике Српске" уплаћују јединицама локалне самоуправе на име коришћења шумских ресурса, што је измјенама и допунама прихваћено.

- Најзначајније разлике између нацрта и приједлога овог закона, који су резултат скупштинске и јавне расправе, огледају се у томе да је прописан рок за евидентирање шумске штете, а прецизирани су и други основи за крчење и трајну промјену намјене шума - рекао је Пашалић.

Он је додао да је прецизирана и документација коју је странка дужна доставити, уз захтјев за прибављање сагласности за крчење шуме или трајну промјену намјене шумског земљишта, а прописује се и сврха за коју се могу користити средства добијена изузимањем земљишта из шумске производње, а која су приход буџета јединица локалне самоуправе.

У образложењу се наводи да је прописан и начин утврђивања неопходног минимума шумских дрвних сортимената који се обезбјеђују локалним привредним субјектима за механичку прераду дрвета.

Предложеним измјенама прецизирана је промјена намјене шумског земљишта.

- Проширени су случајеви у којима се плаћа накнада за изузимање земљишта из шумске производње, тако да се осим корисника експропријације предложеним измјенама и допунама уводи обавеза плаћања накнаде и за концесионара, за легализације изграђених стамбених објеката. Дефинисани су случајеви у којима се не плаћа накнада за изузимање земљишта из шумске производње - наводи се у образложењу измјена овог закона.