latinica  ћирилица
29/06/2020 |  10:11 ⇒ 10:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Кисић Тепавчевић: Вирус увијек био ту, маска и дистанца најбоља превенција

Замјеница директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да вирус корона ни у једном тренутку није нестао, већ да је све вријеме у циркулацији, а да је повећање броја заражених настало јер су се грађани вратили свакодневним активностима.

Гостујући синоћ у емисији "Хит твит", Тепавчевићева је навела да су сви стручњаци говорили о другом таласу на јесен, јер су се надали, и на нивоу Свјетске здравствене организације, да ће топло вријеме убити овај вирус.

Она је истакла да су такве коментаре грађани Србије схватили да вируса неће бити до јесени.

- Надали су се да ће вирус да оде на годишњи одмор и да ће се вратити у октобру. Заправо, вирус никада није нестао, увијек је био у циркулацији. То што смо се ми и СЗО надали да ће временске прилике да утичу на њега и да ће га убити тополо вријеме, то се није десило - рекла је Тепавчевићева.

Она је подсјетила да су мјере у спречавању заражавања и ширењу вируса остале исте и да су једноставне - ношење маске и држање физичке дистанце.

- Истичемо сви да о овом вирусу не знамо ништа, да је он велика непознаница за читав свијет, али је показано да превентивне мјере, које су нам на почетку изгледале банално, спасавају од заражавања - навела је Тепавчевићева.

Управо од тих мјера којих ће се придржавати сваки појединац, додала је она, зависи интензитет вируса у циркулацији.

- Ако бисмо се тако понашали 14 дана, тај вирус би нестао - навела је Тепавчевићева.

Иако, каже, те превентивне мјере дјелују једноставно, свјесна је, истиче, да су оне тешко примјењиве у јавном превозу, у земљи и у читавом свијету гдје се људи свакодневно крећу.