latinica  ћирилица
28/06/2020 |  18:58 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Миљевина: Српски родољуби не смију бити заборављени (ВИДЕО)

У Миљевини код Фоче, служен је помен за више од 9.000 младих војника Југословенске војске у отаџбини које је на превару поубијала власт комунистичке Југославије, у мају 1945. године. На Видовдан, и молитвено сјећање на погинуле борце Миљевинског батаљона Војске Републике Српске.
Фоча -помен - Фото: РТРС
Фоча -поменФото: РТРС

По завршетку Другог свјетског рата, Понор код Миљевине је једно од највећих стратишта српских родољуба. О злочину у којем су без суђења поубијани голобради младићи, регуртовани крајем 1944. године из Шумадије, ваљевског и мачванског краја, деценијама се није смјело причати. Седамдесетогодишњи Војо Матовић сјећа се приче свог оца Василија који је видио када су их доводили на стратиште.

Војо Матовић прича да су те младиће доводили везане жицом у колонама и ту их убијали. Присјећа се да му је отац приповиједао да је ту била нека стрмина и да чим их баце у понор, чује се пљусак воде.

У Борачкој организацији Фоча вјерују да ће ускоро доћи и до помирења ставова с потомцима жртава око историјске неправде коју је деценијама његовала пропаганда "партизанских побједника".

- Ми смо их контрактирали. Нешто нису били заинтересовани за ово овдје. По нашим сазнањима, у школи су их учили да је то урадио народ Фоче, Миљевине и Калиновика. А, гдје је народ побио војску, то није нигдје - каже Срђан Станковић, предсједник Предсједништа БО Фоча.

Митрополит дабробосански Хризостом благословио је подизање храма српским мученицима у Миљевини.

- Очекујемо ових дана и освећење земљишта у центру Миљевине. Имамо све спремно и надамо се да ћемо у догледно вријеме успјети у том пројекту - рекао је јереј Љупко Медовић, парох миљевински.

Стари Фочаци су причали да су беживотна тијела данима плутала крвавом Бистрицом и Дрином. Од Калиновика, Фоче и Горажда, многима се ни за гроб не зна. Према списковима Удбе, убијено је 9.000 људи. Новија истраживања указују да је било и више од двадесет хиљада убијених.