latinica  ћирилица
28/06/2020 |  16:32 ⇒ 19:37 | Аутор: СРНА

У Фочи помен за неколико хиљада ликвидираних краљевих војника

Код спомен-крста у близини јаме Понор, у фочанској мјесној заједници Миљевина, данас је служен помен за више хиљада припадника Југословенске војске у отаџбини које су партизани убили у мају 1945. године.
Фоча: Миљевина помен - Фото: СРНА
Фоча: Миљевина поменФото: СРНА

Процјењује се да је на простору од Зеленгоре до Горажда, након Битке на Зеленгори између партизана и четника, убијено 7.000 краљевих војника, док их је у јаму Понор бачено око 2.000, међу којима велики број голобрадих тек регрутованих младића из Србије.

Седамдесетогодишњи мјештанин села Будањ Војо Матовић испричао је да је његов отац Василије био очевидац масовног страдања младих краљевих војника и да му је причао да је, док је обрађивао имање, видио како партизани цијели дан довозе људе.

- Ту су их везали, убијали и бацали у јаму Понор, након чега су аплаудирали - навео је Матовић.

Он је додао да су партизани одлично знали гдје се краљеви војници крију и да су их хватали на превару.

- Ранковићеви људи су бацали летке и позивали Дражине борце да се предају и да им нико ништа неће урадити. Они нису знали да ће их убијати и предавали су се - прича Матовић.

Он је рекао да је мјештанка тог села Цвија Станковић помогла једном војнику, који је успио да се извуче из јаме Понор.

- Сакрио се у сијено у оближњој ливади, она га је нашла и рекла му да крене преко Брода на Дрини, у правцу Црне Горе, како би спасао живот - каже Матовић.

Из Борачке организације су напоменули да годинама указују на овај злочин, али да и даље изостаје подршка из Србије, одакле су углавном били млади војници.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Фоча Срђан Станковић подсјетио је да су углавном страдали војници из Краљева, Ваљева, Крагујевца и Чачка, да су контактирали удружења из Србије, али да они нису били заинтересовани да се расвијетли овај злочин.

- У Србији је и даље присутно погрешно мишљење да је злочин починило локално становништво, јер су, према нашим сазнањима, до деведесетих година у школама учили да је то урадио народ Фоче, Миљевине и Калиновика - рекао је Станковић.

Прије неколико година покренута је иницијатива да се у Миљевини изгради спомен-храм припадницима Југословенске војске у отаџбини који су на том подручју убијени у масовним ликвидацијама.

- Превели смо земљишта у насељу Миљевина и ових дана очекујемо освећење. Надам се да ћемо у догледно вријеме успјети да изградимо спомен-храм - рекао је парох миљевински Љупко Медовић.

Уз жртве из Другог свјетског рата, помен је служен и за 100 српских бораца и 27 цивила, мјештана Миљевине, који су погинули у протеклом грађанском рату.