latinica  ћирилица
27/06/2020 |  19:22 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Требиње дио пројекта "Виа динарика" (ВИДЕО)

У Требињу је данас потписан финансијски споразум овог града, Развојног програма УНДП-а "Виа Динарика" и УСАИД-а. Овај пројекат осмишљен је како би се кроз регионалне туристичке дестинације повећала конкурентност БиХ у области туризма у природи.
Требиње потписивање меморандума - Фото: РТРС
Требиње потписивање меморандумаФото: РТРС

Пројекат "Виа динарика" укључује област туризма и рурални дио у Требињу. УНДП и УСАИД и до сада су финансијски помагали пројекте Града Требиња, који се прије свега односе на унапређење туристичке понуде и развоја пољопривреде.

- Оно што је значајно и добрим дијелом договорено, је да ћемо крајем године, ако услови дозволе, прије свега епидемиолошка ситуација, организовати сајам туризма у Требињу, што ће бити значајно за цијелу Републику Српску и БиХ - каже градоначелник Требиња Марко Ђурић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац оцијенио је да туризам може бити топ сектор у БиХ, ако се донесу адекватни стратешки планови заједно са ентитетским владама.

- Не можемо да занемаримо чињеницу да је од 3.600 хектара под виновом лозом, близу 600 хектара у Требињу које има 26 произвођача вина. Из тог разлога желим да кажем да ћемо у наредном преиоду дати појачану пажњу пољопривреди у овом граду - рекао је Кошарац.

Меморандумом који је данас потписан, Требиње заједно са још 20 локалних заједница у региону учествује у пројекту "Виа Динарика", чији је циљ да се развије домаће угоститељство, али и да се боље повежу пољопривредни произвођачи региона.