latinica  ћирилица
26/06/2020 |  19:47 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Насиље у породици од сада кривично дјело (ВИДЕО)

Закон о заштити од насиља у породици од 1.маја не третира се као прекршај већ као кривично дјело.
ПУ Приједор - Фото: РТРС
ПУ ПриједорФото: РТРС

Примјењују се хитне мјере заштите жртве, а новим Законом биће кажњени сви који не пријаве насиље у породици. Надлежни Закон већ примјењују у пракси.

Насиље у породици, па и сама пријетња да ће бити извршено насиље од сада је кривично дјело. Прекршајне санкције замијењене су хитним мјерама заштите које се изричу у року од 24 часа. Починилац насиља удаљава се из стамбеног простора и забрањује се приближавање и контактирање насилника са жртвом.

- Нама су ту посебно проблем повратници у чињењу насиља у породици, тако да имамо таквих случајева више и то је нешто што пратимо у континуитету - изјавио је помоћник начелника ПУ Приједор Зоран Инђић.

У циљу спречавања насиља у породици успостављена је сарадња, у којој учествују све битне институције. То је од посебног значаја у спречавању насиља у породици.

- Сада кроз овај нови закон ми ћемо, наравно, тежити досљедној имплементацији, свега што стоји у закону. Ми смо у протеклом периоду имали један радни састанак свих субјеката заштите - изјавила је социјална радница ЦСР Приједор Маријана Станић.

Одлуку о извршеном насиљу о подизању оптужнице или обустављању поступка доноси тужилац. Измјеном Закона, значајну улогу кривичног предмета има процјена ризика полицијског службеника и социјална анамнеза Центра за социјални рад.

- Оно што је измјена сада је везано за кажњавање је та што ће сада цијели тај поступак бити у кривичном поступку. Значи, не постоји више прекршајни поступак, осим код изрицања хитних мјера и мјера заштите које ће даље остати у прекршајном поступку - изјавила је окружни јавни тужилац ОЈТ Приједор Слађана Марић.

За непријављивање насиља у породици слиједе прекршајне казне запосленима у образовној, социјалној и здравственој установи од 1.000 до 3.000 марака. Члану породице од 300 до 900 марака, а полицијском службенику слиједи казна у складу са законом који се уређује у области полиције.