latinica  ћирилица
26/06/2020 |  14:59 ⇒ 15:49 | Аутор: СРНА

У Црној Гори на дјелу прогон хришћана

Чланови Комисије за вјерске слободе САД констатовали су да су у Црној Гори Законом о вјерским слободама нападнути хришћани и критиковали прилично уздржан став европских званичника на овакво гоњење хришћана, објављено је на сајту Митрополије црногорско-приморске.
Црна Гора  (Фото: YT/miko mitrovic) -
Црна Гора (Фото: YT/miko mitrovic)

- Умјесто да буде заговорник међународних вјерских слобода, Европа занемарује посвећеност овом основном људском праву у иностранству - навели су у ауторском чланку за часопис "Њузвик" Џони Мур и Нури Туркел, повјереници америчке Комисије за међународне вјерске слободе које су именовали предсједник Доналд Трамп, као и предсједница Дома Ненси Пелоси.

Указано је да је нарочито неоправдана одлука да Европска комисија не продужи позицију специјалног изасланика ЕУ, чији је мандат укључивао промовисање слободе вјероисповијести и вјеровања.

- У Црној Гори су нападнути хришћани. Од децембра трају протести након усвајања Закона о религији за који многи вјерују да ће Влади омогућити одузимање вјерске имовине. Српска православна црква с правом се боји да закон служи као изговор за одузимање имовине. Ова забринутост довела је до великих и сталних протеста широм земље. Тензије је додатно повећала забрана вјерских окупљања током епидемије вируса корона, протести су довели до привођења неких од најпознатијих православних лидера у земљи - укључујући и овонедељно саслушавање једног од најпознатијих црквених великодостојника - Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија, други пут ове године - наводи се у тексту.