latinica  ћирилица
26/06/2020 |  08:14 | Аутор: СРНА

Перл Бак - књижевница из кинеског свијета овјенчана Нобеловом наградом

Америчка књижевница Перл Сајденстрикер /1892-1973/, позната по мужевљевом презимену Бак, добитница Нобелове награде за књижевност за серију романа из кинеског живота, рођена је на данашњи дан 1892. године.
Перл Бак (Фото: karsh.org) -
Перл Бак (Фото: karsh.org)

Бакова, која је имала и кинеско име - Сај Џенџу, писала је књиге за дјецу и есеје. Као кћерка мисионара дуго је живјела у Кини.

Послије Другог свјетског рата основала је Фондацију "Перл Бак" за помоћ дјеци америчких војника који су служили у Азији.

Тој фондацији је 1967. године тестаментом оставила највећи дио прихода од књига - више од седам милиона долара.

Написала је романе: "Добра земља", "Синови", "Змајево сјеме", "Растурени дом", "Мајка", "Изгнанство", "То поносно срце", "Обећање", "Павиљон жена" и "Божур".

Прво је научила кинески језик, а тек накнадно енглески.

Писала је романе, приповијетке и приче за дјецу. У књижевности се јавља романом "Источни вјетар, западни вјетар", а њено најпознатије дјело је роман "Добра земља", за који је награђена Пулицеровом наградом.

"Добра земља" је први дио трилогије која се наставља романима "Синови" и "Растурени дом".

Написала је још једну трилогију која почиње романом "Змајево сјеме", књизи о утицају кинеско-јапанског рата на породицу Линг Тан, која се под притиском страхота у окупираном Нанђингу морала придружити герилцима, затим "Обећање", те завршну књигу трилогије "Павиљон жена", који обрађује друштвене норме патријархалне Кине.

Њен посљедњи незавршени роман "Вјечно чудо" откривен је тек 2013. године.