latinica  ћирилица
25/06/2020 |  22:14 ⇒ 26/06/2020 | 10:13 | Аутор: РТРС

Вишковић: Припремни радови на пројекту ХЕ Бук Бијела већ у септембру (ВИДЕО)

Ако не буде опструкција Коонференцијског вијећа БиХ, ми ћемо прије септембра почети припремне радове на пројекту ХЕ Бук Вијела, нагласио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, гостујући у емисији Печат.
ХЕ Бук Бијела - Фото: илустрација
ХЕ Бук БијелаФото: илустрација

- Прије десетак дана у Требињу су двојица директора Електропривреде Србије и Републике Српске потписали меморандум и Уговор о оснивању заједничког предузећа. На тај Уговор треба да да сагласност Конферецијско вијеће БиХ. Очекује се за 30 дана да се добије одобрење, да се именује директор и да се крене у припремне радове. А зато већ имамо спремну и грађевинску и еколошку дозволу - истакао је Вишковић.

Он је напоменуо да се о овом пројекту говори већ 50 година, али да се конкретно почело радити откада је он на мјесту премијера Републике Српске.

- То је пројекат из бивше државе. Посљедњу деценију се консатно прича, планира, али није се далеко одмакло у реализацији. Када сам дошао на мјесто премијера, у разговору са предсједником Србије Александром Вучићем, прихваћен је пројекат, и кренуло се у реализацију. Требало је то проћи неколико пута кроз Владу и Србије и Репблике Српске да се добије зелено свјетло, и коначно смо дочекали то - изјавио је Вишковић.

Он је поновио да ће пројекат ХЕ Бук Бијела обиљежити његов мандат на мјесту премијера Републике Српске

-  Живим за тај дан, и ако нешто обиљежи вријеме на мјесту предсједника Владе, изузев вируса корона, на којег нисам могао утицати, јесте баш овај пројекат изградње ХЕ Бук Бијела, као и аутопута Добој-Београд - нагласио је Радован Вишковић, премијер Републике Српске, гостујући у нашој емисији Печат.